Oporba i HDZ u Saboru podijeljeni oko dopunskog rada liječnika

OPORBENI i zastupnici saborske većine do kraja su današnje saborske rasprave ostali podijeljeni u ocjenama učinaka Vladina prijedloga izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Posebno se to odnosi na odredbe o dopunskom radu liječnika i obvezu županija i gradova da osiguravaju sredstva za pokriće gubitaka zdravstvenih ustanova čiji su osnivači.

I dok HDZ-ovi zastupnici drže da će dopunski rad liječnika koristiti i liječnicima i pacijentima, oporba, prije svih SDP-ovi zastupnici tvrde da je to kupovanje socijalnog mira na teret pacijenata, a da će jedinu korist imati privatne ustanove.

Omogućavanje liječnicima da rade izvan ustanove u kojoj su zaposleni sukob je javnog i privatnog interesa, tvrdi Ingrid Antičević-Marinović (SDP) i dodaje da je to i način da liječnici elegantno dođu do pacijenata za dopunski posao.

Stjepan Bačić (HDZ) kaže da Vladin prijedlog bolje rješava dopunski rad i da umanjuje primjedbe o sukobu interesa.

Kako bi se izbjegle sve dvojbe, traži da se zakonom propiše da ravnatelj zdravstvene ustanove, kad liječniku odobrava rad, mora naznačiti da ne smije konkurirati ustanovi u kojoj je zaposlen.

Oporba je oštro napala i prijedlog da županije i gradovi pokrivaju troškove bolnica čiji su osnivači, tvrdeći da Vlada time svoju obvezu prebacuje na njih, a da oni nemaju novca za saniranje gubitaka.

Sabor rad nastavlja popodne.

Pročitajte više