Oporba protiv Musharrafovog prijedloga za Kašmir

PAKISTANSKE oporbene stranke odbacile su u utorak prijedlog pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa za konačno rješenje dugogodišnjeg spora sa susjednom Indijom oko Kašmira, opisujući to kao potpuni zaokret od prijašnje politike.

"Nakon Afganistana, sada general Musharraf namjerava potpuno promjeniti pakistansku politiku prema Kašmiru, što je jasna izdaja naroda Kašmira", kazao je Liaqat Baloch, vođa središnjeg vjersko-političkog oporbenog saveza Muttahida Majlis-e-Amal (MMA).

Musharraf je predložio postupnu demilitarizaciju te zajedničku indijsko-pakistansku ili UN-ovu kontrolu cijelog područja Kašmira kao rješenje dugogodišnjeg spora.

Baloch je optužio Musharrafa da je mimoišao parlament u tako osjetljivom pitanju, a kako bi produljio svoju "neustavnu" vladavinu ugađajući "svojim gospodarima", misleći pritom na SAD i druge zapadne države.

Analitičari smatraju da je Musharraf iskoristio ovaj prijedlog i kako bi dobio međunarodnu potporu za sebe kao vojnog zapovjednika.

Istupajući protiv Musharrafa, čelnik Muslimanske lige Chuadhry Nisar Ahmed Khan je kazao kako je "žalosno da se Indijci još uvijek nisu maknuli ni pedalj sa svog stajališta o Kašmiru dok je Musharraf spreman promijeniti u potpunosti svoju politiku".

Pročitajte više