Oporba: Sabor već ovaj tjedan mora proglasiti gospodarski pojas

OPORBENI saborski klubovi ustrajali su danas na zahtjevu da Hrvatski sabor već ovaj tjedan raspravi i proglasi gospodarski pojas u Jadranu, tvrdeći da će nakon venecijanske konferencije to biti teško, ako ne i nemoguće.

Ako Sabor do svog raspuštanja, odnosno do konferencije o ribarstvu u Veneciji (25. i 26. studenoga) ne proglasi gospodarski pojas, trebat će ići na detaljna istraživanja i usuglašavanja, a to bitno otežava proceduru proglašenja, rekao je Tonči Tadić (Klub HSP-a) čiji je klub još prije dvije godine zatražio od Sabora proglašenje isključivog gospodarskog pojasa.

Tvrdi i da deklaracija iz Bruxellesa upućuje da će konferencija u Veneciji poštovati sve presedane u proglašenju gospodarskog pojasa, odnosno da će prihvatiti ako i Hrvatska to učini.

Sa zahtjevima HSP-ova Kluba suglasili su se i klubovi DC-a, IDS-a, HSLS-a, HDZ-a i HB-a, ističući da Hrvatska po međunarodnom pravu može jednostrano proširiti jurisdikciju na Jadranu.

Ako se do Venecije ne proglasi gospodarski pojas, šansa za proglašenje nakon toga je jako mala, istaknuo je Mate Granić (DC).

Ovo je povijesna odgovornost, naglasio je Joško Kontić (HSLS), napominjući da je proglašenje gospodarskog pojasa interes hrvatskog naroda i države.

S tom se ocjenom ne slaže Zlatko Canjuga (HND) tvrdeći da onaj tko zahtijeva proglašenje gospodarskog pojasa izaziva EU i susjednu Sloveniju, a to, kaže, nije nacionalni interes.

Pročitajte više