Oporba: Zašto tek sada Vladin zakon o sprječavanju sukoba interesa?

NE DOVODEĆI u pitanje potrebu da se donese zakon koji će spriječiti sukob interesa u obnašanju javne vlasti, dio oporbenih saborskih zastupnika u popodnevnoj je raspravi iznio sumnje u vezi s motivima zbog kojih Vlada tek sada predlaže takav zakon.

Sadašnja Vlada traje već tri godine i da je imala dobre namjere, takva bi rješenja predložila na početku mandata, a sada to čini iz vrlo sumnjivih politikantskih razloga, jer se bliže izbori, tvrdio je Drago Krpina (HDZ) u raspravi o zakonima o sprječavanju sukoba interesa što su ih predložili Vlada i HSP.

HSP-ove motive Krpina ocjenjuje poštenim i plemenitim.

HSP-ov prijedlog, kaže Miroslav Rožić (HSP), ima samo jednu ambiciju - spriječiti posve otvorenu i najopasniju korupciju, a to je sprega visokih državnih dužnosnika i poduzetnika.

Punu podršku Vladin je prijedlog dobio iz SDP-a.

Mirjana Didović (SDP) drži kako se radi o jednom od najvažnijih zakona, koji je nužan preduvjet dobro uređenog društva i države.

Zakon mora stvoriti određeni okvir ponašanja za političare, ali i standard koji će građanima pokazati kako se političari moraju ponašati, naglasila je Milanka Opačić (SDP).

SDP-ove zastupnice zauzele su se da se predloženi zakon čim prije donese, a da u povjerenstvo koje će ´bdjeti´ nad ponašanjem dužnosnika uđu poštene, stručne i politički nepristrane osobe.

O predloženim zakonima, koje je raspravio u prvom čitanju, Sabor će glasovati u nastavku 30. sjednice.

Pročitajte više