Oporba želi referendum za NATO

RASPRAVA o propisivanju referenduma oko ulaska u NATO savez bila je na tapeti jučer u Saboru, kad je dio oporbe ustrajao na tome da "građani imaju pravo znati i odlučiti o sudbini Hrvatske", dok je Vladimir Šeks najavio kako odluka oko raspisivanja referenduma još nije donesena.

Šeks ostaje pri staroj devizi da ustavno-pravno gledano raspisivanje referenduma pri ulasku u NATO nije nužno, ali da on još ništa neće reći o tome hoće li referenduma biti.

SDP se oglasio preko Šeksovog ustavno-pravnog dvojnika, Mate Arlovića, koji je rekao da po Ustavu nije nužno raspisati referendum, ali da postoje ustavne mogućnosti za njega. No, kažu SDP-ovci, puno bitnije od referenduma je pravodobno i valjano informiranje građana o NATO savezu.

"Referendumom ćemo vratiti povjerenje građana i u NATO i u vjerodostojnost politike. Zatvorimo li građanima vrata, dogodit će se suprotno", rekao je HSS-ov Ante Markov, ne precizirajući zauzima li se HSS za savjetodavni ili obvezujući referendum.

Šeks je objasnio svoje stajalište o referendumu. Ponukan napisima u nekim medijima, on je objasnio kako je on za javnost rekao da Ustav ne zahtjeva raspisivanje referenduma, ali da to ne znači da referenduma hoće ili neće biti. To je stajalište i premijera i predsjednika, dodao je Šeks.

Dakle, tri vodeća čovjeka hrvatske vlasti oko raspisivanja referenduma za ulazak u NATO ustraju na jednom odlučnom "ne znam".

IDS-ovac Damir Kajin, pogodio je pitanje "u sridu" izjavom kako niti jedna Vlada neće imati hrabrosti raspisati referendum koji “sigurno neće proći”.

J.D.

Pročitajte više