Opozvani ravnatelj ergele u Đakovu: riječ je o političkom revanšizmu

Nedavno opozvani ravnatelj Državne ergele lipicanaca u Đakovu Ivica Mandić izjavio je na današnjoj tiskovnoj konferenciji da je pozadina njegova opoziva isključivo politički revanšizam jer je, kako tvrdi, opozvan zato što nije htio sudjelovati u HDZovu pokušaju rušenja koalicijske vlasti u Đakovu u kojoj je osim SDPa, HSSa i HSLSa i HNS kojega je on član.

Mandić je kraj srpnja opozvan na prijedlog Upravnog vijeća Državne ergele lipicanaca, a u obrazloženju se navodi se da nije postupao po propisima i općim aktima ustanove.

Ustvrdivši da je žrtva političke ucjene, Mandić je danas rekao da mu je "HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Drmić početkom lipnja došao na razgovor i rekao mu da se HDZ-u, koji je u Đakovu u oporbi, nudi sadašnji SDP-ov gradonačelnik da prijeđe u nezavisne vijećnike, kako bi ostao na gradonačelničkoj dužnosti, ali da to HDZ-u ne odgovara, nego da bi HDZ htio njega za gradonačelnika.

"Ako to prihvatim, rečeno mi je tada, moje radno mjesto neće biti upitno, inače da ću loše proći. Nedvosmisleno sam odbio sudjelovanje u takvim igrama nakon čega su počeli i prvi pritisci na mene, pogotovo dolaskom novog Upravnog vijeća", tvrdi Mandić

Opozvan je, kako je rekao, nakon 27 godina rada na ergeli, a dva je desetljeća bio na vodećem mjestu te ustanove. Izjavio je kako ministrovo rješenje o svojem opozivu još nije zaprimio, ali tvrdi da je rješenje o imenovanju v.d. ravnatelja ergele već izdano te da je v.d. na dužnost stupio još u ponedjeljak. Izrazio je strah za budućnost ergele, ocijenivši da se konjogojska tradicija prepušta nekompetentnim ljudima, koji će nestručnim vodstvom ustanovu po političkoj podobnosti prodati "za kunu".

Najavio je da će o svom slučaju obavijestiti i Svjetsku udrugu uzgajivača lipicanaca, čijeg je uzgojnog povjerenstva član.

Prozvani HDZ-ov zastupnik Ivan Drmić za Hinu je izjavio da Mandić "podmeće javnosti i laže o političkoj pozadini svojega slučaja" jer, tvrdi, tako želi skriti svoju nesposobnost i protuzakonitosti kojima je oštetio đakovačku ergelu.

Drmić tvrdi i da je Mandić osoba koja nikada i ni pod kojim uvjetima ne bi odbila mjesto đakovačkog gradonačelnika, a odbacio je tvrdnje da je HDZ u tom slučaju vršio pritiske.

(Hina) xsžup yvkn

Pročitajte više