OPTIMIZAM GLEDE PREGOVORA O CIPRU

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je izrazio nadu da će dvije etničke zajednice na Cipru naći obostrano prihvatljivu formulu budućeg zajedničkog suživota unutar ujedinjenog otoka, prenose danas turski mediji.

"Iskreno vjerujem da je da će pregovori biti uspješni i označiti "zlatnu stranicu" turske diplomacije.

U krugovima ciparskih Grka i Turaka, ali i u Ateni i Ankari, izražava se optimizam da bi pregovori o ujedinjenju otočke države, koji počinju u četvrtak, mogli polučiti uspjeh. Dva izaslanstva će, u nazočnosti mirovnog posrednika Ujedinjenih naroda Alvara de Sota, predvoditi čelnici ciparskih Grka i Turaka - Tasos Papadopulos i Rauf Denktaš.

Čelnik vladajuće grčke stranke Pasok, Yorgos Papandreu, također je optimist. On se u srijedu na "neutralnoj zoni", obratio otočkim Grcima i Turcima, ističući da novim pregovorima ispisuju i određuju svoju budućnost. Drži kako će to otvoriti nove obzore ujedinjenog otoka unutar Europske unije (EU), ali i pomoći samoj Turskoj da uđe u punopravno članstvo EU.

U složenom kolopletu mnogih otvorenih pitanja i problema bit će, svakako, najteže postizanje suglasnosti oko novog teritorijalnog razgraničenja. Turci pod svojom kontrolom trenutno drže oko 37 posto otoka, ali su, kako se čini, spremni svoje područje smanjiti na oko 30 posto teritorija Cipra.

Drugi veliki izazov predstavljat će i pitanje prava na povratak izbjeglica. Turska strana se pribojava da bi dolazak oko 200.000 ranije raseljenih Grka mogao negativno utjecati na na samoupravu u dijelu otoka pod njihovom kontrolom.

Očekuje se da će ujedinjeni Cipar imati labavu središnju vladu u Nikoziji, te zajednički parlament. Pored toga, trebale bi se ustanoviti i lokalne vlade i parlamenti. Tako ujedinjeni Cipar bi 1. svibnja ušao u punopravno članstvo EU. Time bi i turski postao jednim od službenih jezika tog moćnog europskog saveza.

(Hina) xsk ysb

Pročitajte više