Optužbe iz Australije: Žrtva sam korumpiranih hrvatskih službenika

ODVJETNIK Marina Katalinića, Hrvata koji je radio u zaštitarskoj službi australske premijerke Anne Bligh te će vjerojatno dobiti otkaz zato što je lice s Interpolove tjeralice, tvrdi kako njegov branjenik nije znao da je u Hrvatskoj osuđen zbog posjedovanja droge i krađa.

Peter Murrell je kazao kako je Katalinića, 36-godišnjeg bivšeg vojnika HV-a, Interpol prvo tražio zbog ratnih zločina protiv čovječnosti. Nakon toga se Katalinić dobrovoljno javio na tri razgovora s australskim istražiteljima nakon što je 2006. godine doznao da ga traži Interpol. "Došao je u dobroj vjeri, jer je želio očistiti svoje ime. Nije imao straha istražiteljima reći sve što zna", kazao je Murrell i dodao kako ga australski istražitelji od tada nisu kontaktirali.

Hrvatska nije tražila izručenje

The Courier-Mail piše kako je Australska federalna policija kontaktirala zagrebački Interpol u veljači 2006. godine, no Hrvatska potom nije zatražila njegovo izručenje. Od tada su optužbe na tjeralici, koja je izdana 2004. godine, promijenjene te ga se više nije tražilo zbog ratnog zločina, nego zbog posjedovanja droge i krađe.


Katalinić je u Hrvatskoj osuđen na tri i pol godine zatvora zbog 24 grama marihuane i krađe torbica. Zadnje od tih krađa se navodno dogodila 18. prosinca 2004. godine, samo devet dana prije nego je Interpol izdao tjeralicu. Murrell tvrdi kako ima razloga biti skeptičan o tim optužbama te da je Katalinić najvjerojatnije žrtva "korumpiranih hrvatskih službenika".

"Nekome je stavo na žulj zbog pozicije u vojsci"

"Krađa ženskih torbica i posjedovanje jointa marihuane nisu stvari zbog kojih se očekuje da postanete najtraženija osoba u drugoj državi", kazao je odvjetnik te dodao kako je Katalinić vjerojatno nekome "stao na žulj" zbog svoje pozicije u Hrvatskoj vojsci. Zbog toga što su ga zaposlili, a nisu znali da je na Interpolovoj tjeralici, sada australska Vlada pooštrava provjere ljudi koji čuvaju visokopozicionirane političare.

Katalinić je radio kao zaštitar za australsku vladu do prošlog ožujka te je čuvao sudove i zgrade vlade s policajcima. Trenutno je na bolovanju, no čini se kako mu vlada sprema otkaz. Katalinić je u Australiju došao 1993. godine te se u Hrvatsku vratio od 1995. do 2004. godine. U ratu je bio četiri puta ranjen.

Pročitajte više