Optuženici za genocid u Srebrenici izlaze na slobodu i vraćaju se na mjesto ubijanja

Foto: FAH

NOVINAR portala Balkan Insight Admir Muslimović u nedavnom članku izvještava o sudbini optuženika za zločine u Srebrenici - nakon što su odslužili zatvorske kazne. U nastavku prenosimo dijelove njegovog članka.

"Dvanaest bosanskih Srba odslužilo je kaznu i izašlo na slobodu. Neki su se vratili na mjesto zločina iz srpnja 1996. godine, a neki tvrde da se genocid nikada nije dogodio.

Vinko Pandurević, bivši časnik vojske bosanskih Srba, odslužio je 13 godina zatvorske kazne koju je dobio na Haaškom sudu i izašao je na slobodu 2015. godine. Sada živi u Beogradu sa ženom i sinovima. Rekao je da zbog presude ne može dobiti posao kao predavač na fakultetu, ali da osim toga ni on ni njegova obitelj nemaju problema u Srbiji.

Aktivan je u vojnim udrugama bosanskih Srba i objavio je nekoliko knjiga.

Ljubomir Borovčanin, bivši zamjenik zapovjednika Specijalne brigade MUP-a bosanskih Srba, osuđen je na 17 godina u zatvoru u Danskoj, a izašao je prošle godine. U mirovini je i živi u Bjeljini u Bosni sa ženom i sinovima, a piše političke i sigurnosne analize za internetski časopis Fondacije za stratešku kulturu iz Rusije, koja ima podružnicu u Srbiji.

Vidoje Blagojević odslužio je 15 godina u Norveškoj, a Dragan Jokić 9 godina u Austriji. Obojica su u mirovini i žive u Bosni, u Banja Luki, odnosno Zvorniku".

Nova imena

"Nekim osuđenicima iz Haaga, poput bivšeg vojnika Dražena Erdemovića, promijenjen je identitet zbog zaštite nakon izlaska iz zatvora. Od svih njih, jedino je Momir Nikolić, bivši pomoćnik zapovjednika za sigurnost i obavještavanje, priznao umiješanost u organizaciju sustavnog ubijanja više od 7000 Bošnjaka iz Srebrenice. Odslužio je 20 godina u Finskoj, a kad živi izvan Bosne i Hercegovine, služi se drugim imenom. Osim stanova u Srbiji i Bosni, s obitelji ima i stan u Švedskoj.

Hajra Čatić, predsjednica Udruženja majki Srebrenice, kaže da je oko 400 ljudi koji su sudjelovali u genocidu danas na neki način angažirano u policiji ili u državnim institucijama, često ih susreću u Srebrenici, a neki su čak i sveučilišni profesori".

Povratak u Bratunac

"Pet optuženika koje je zatvorio bosanski državni sud, Milivoje Ćirković, Zoran Kušić, Vaso Todorović, Marko Boškić i Mladen Blagojević, također su pušteni na slobodu nakon odslužene kazne.

Ćirković, koji je prije radio u centru za treniranje vojnika Jahorina, danas radi na obiteljskom imanju, Todorović, bivši specijalni policajac, vratio se u Bratunac, a Blagojević je otišao u Sjedinjene Američke Države, odakle je protjeran nazad u Bosnu jer je dao lažne podatke o svojoj ulozi u ratu u Bosni".

Stavovi žrtava

"Povratak optuženika na područje Srebrenice, Zvornika i Bratunca, gdje su se dogodili zločini, izaziva nemir u udruženjima bošnjačkih žrtava, i neki smatraju da se time otvaraju stare rane. Ni prihvaćanje optuženika u lokalnim srpskim zajednicama nije jednostavno pitanje.

Bosanski sociolog Ivan Sijaković ističe da nema pravnih ograničenja kojima bi se spriječila reintegracija osuđenih ratnih zločinaca u društvo i da, nakon što su odslužili kazne, mogu živjeti gdje žele", piše Muslimović.

Pročitajte više