Optuženik za okrutno ubojstvo u Omišu: Bog mi je dao ljepotu i visinu, ali ne i dlake

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

DANAS je iznošenjem obrane okrivljenika završeno ponovljeno suđenje za brutalnu egzekuciju Karmelina Fistanića u Omišu u studenom 2019. godine. Stjepan Ringwald, Jerko Pirić i Vlado Zolota su ponovili kako nisu umiješani u navedeno ubojstvo. Fistanić je ubijen na skretanju za Brzet kada je do njegovog parkiranog VW Pola došao vozač motocikla te kroz poluotvoreni prozor ispalio šest metaka u vozača. 

Preminuo je na mjestu događaja, počinitelj je pobjegao. Nakon više od mjesec dana policija je u velikoj akciji uhitila trojicu osumnjičenika. Na prvom suđenju su proglašeni krivima i osuđeni na ukupno 54 godine zatvora - Ringwald 19, Pirić 18, a Zolota 17 godina. Ipak, presuda je pala na temelju žalbe okrivljenih. 

"Ovo je suludo, kao da sanjam užasan san"

"Ni jedan dokaz tijekom cijelog postupka nije me doveo u vezu s ubojstvom, niti postoji motiv niti razlog, nevin ležim u zatvoru tri i pol godine. Tužiteljstvo ima samo snimke na kojima mene nema. Kao nevinom čovjeku sve mi je ovo nelogično i nerazumljivo", kazao je Zolota, prenosi Dalmacija danas

"Ovo je sve suludo, kao da sanjam jedan užasan san. Na dan ubojstva sam radio uobičajene stvari kao i svakog dana, nikoga nisam pratio, a da sam stvarno želio znati nečije kretanje, to bih bolje mogao odraditi s balkona moga stana, odakle je bolji pogled", dodao je. 

Ringwald je iznio puno opširniju objavu. Prvo je komentirao navodni dogovor oko izvršenja ubojstva, koji se prema tužiteljstvu odvio u restoranu "Kod Mije". "Kao prvo, meni je žao pokojnog Karmelina u onoj mjeri u kojoj može biti žao osobe koju nikad nisam vidio niti ostvario kontakt. Još više mi je žao majke koja je preminula, a najviše mi je žao mene koji ovo proživljavam", započeo je obranu. 

"Namjestili su mi dokaze"

Zatim je pokušao objasniti kako se dogodio navedeni sastanak u restoranu. "Išao sam s prijateljem pogledati plovilo u Makarskoj, na povratku smo stali 'Kod Mije' jer znam da se tu dobro jede. Nakon sat i pol što smo mi došli, pojavio se moj prijatelj Jerko Pirić s Vladom Zolotom kojeg tada nisam poznavao", naglasio je. 

"Sjeli su za naš stol i to bi bilo to od navodnog dogovora, sve je bilo spontano. Uostalom, metar zračne linije od nas je sjedio načelnik omiške Policijske postaje Vlade Perkušić s nekoliko kolega", nastavio je. Nakon toga je opisao svoja kretanja na dan samog ubojstva. 

"Bio sam u očevom stanu u Šibeniku. Prvo sam se s prijateljem zadržao u razgovoru do 13 sati, a onda je došao moj ćaća, a oko 14 sati se pojavio Blaž Ćaleta Car. On nije ručao s nama, a družili smo se do nekih 17 sati", tvrdi Ringwald. Požalio se kako su mu tijekom uhićenja namjestili dokaze jer prema njemu nema drugog objašnjenja kako se krv ubijenog našla na njegovoj jakni. 

"Možda sam obrisao krv koja je ostala na šanku"

"Negdje 2015. ili 2016. godine sam svratio u Split, u kafić Jerka Pirića u Siromašnoj. Taman se prije mog dolaska Karmelino Fistanić porezao pa su ga odveli na Hitnu, a ja sam možda obrisao jaknom krv koja je ostala na šanku", ponudio je Ringwald potencijalno objašnjenje. 

"Bog mi je dao ljepotu i visinu, ali nije dlake", kazao je Ringwald koji je zavrnuo rukave kako bi dokazao kako nema dlaka na rukama. Djevojka ubijenog Fistanića je tijekom istrage izjavila kako je vidjela ruku ubojice i opisala ju kao jako dlakavu, pa Ringwald manjak dlaka navodi kao još jedan dokaz u svoju korist. 

Ringwald je dodao kako je Pirić bivši vojnik i snajperist koji je uvijek samostalno rješavao svoje probleme, a nije od njega tražio usluge. Pirić je odbio odgovarati na pitanja, nego je samo iznio svoju obranu. Smatra da su istražitelji njega povezali sa zločinom samo zato što su pronašli sudske spise koji pokazuju da ga je Fistanić tužio oko kafića koji je izgorio pod nerazjašnjenim okolnostima.

"Nije se ispitalo s kim je ubijeni imao problema"

"Sve se u ovom slučaju radi kako bi se stvorila neka situacija oko tog kafića, situacija koja nikad nije postojala. Na moj prijedlog smo se dogovorili o prekidu suradnje, nikakvih problema nije bilo. Kako je kafić bio na njegovoj koncesiji, on je nastavio raditi, a ja sam s tom 2013. godinom napustio posao, svi računi su bili plaćeni", poručio je. 

"Mi smo nastavili živjeti jedan do drugoga, jeli smo i pili u istim lokalima, bio je na mojoj svadbi 2014. godine! Imali smo sporova, ali to nije bio razlog za poželjeti nečiju smrt. Nije se ispitalo s kime je sve Karmelino imao problema, bio je vrhunski keramičar, imao je kuću s apartmanima, kafić, a gdje su svi ti novci?" upitao je Pirić.

Pročitajte više