Optužni prijedlog protiv još četiriju vojnih osoba zbog krađe pištolja iz Dračevca

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je optužni prijedlog protiv još četiriju pripadnika Hrvatske vojske zbog sumnje u umiješanost u krađu 106 pištolja i druge bojne opreme iz splitske vojarne IV. gardijske brigade na Dračevcu od 2001. do 2003., za što je već optuženo pet osoba, među kojima su tri djelatne vojne osobe, potvrđeno je u Državnom odvjetništvu.

Četvorica pripadnika HV-a - narednik Goran Grubišić, bojnik Dario Putnik, te razvodnici Jure Boras i Ante Balić optužnim se prijedlogom terete za nepropisan i nesavjestan odnosa prema oružju iz nehaja.

Cijeli je slučaj otkriven u svibnju 2003., a u rujnu iste godine podignuta je optužnica protiv pet osoba kojom se razvodnik Zoran Džale, te civilne osobe Mirko Radman i Alen Samardžić terete za krađu oružja i dijela bojnih sredstava, a profesionalni vojnici Frane Čokolić i Ante Milojević za pomaganje u počinjenju tog kaznenog djela čime je Ministarstvo obrane oštećeno za oko 438 tisuća kuna.

Premda je utvrđeno da u skladištu nedostaje 231 pištolj, državno je odvjetništvo pronašlo dokaze za krađu 106 pištolja, koji su od srpnja 2001. do svibnja 2003. izneseni iz vojarne i prodani, najvjerojatnije na ilegalnom međunarodnom tržištu.

Optužnica navodi da je razvodnik Zoran Džalo napravio duplikate ključeva skladišta, kojima je nesmetano mogao otvoriti plombirane kutije s pištoljima, koje bi zatim predao Mirku Radmanu i Alenu Samardžiću. Oni su ih dalje prodavali za 500 do 600 njemačkih maraka po komadu.

U tome su im pomagala i dvojica profesionalnih vojnika Frane Čokolić i Ante Milojević, koji su optuženi za pomaganje u krađi.

Premda nisu izravno sudjelovala u tom kaznenom djelu, četvorica časnika i dočasnika nedavno se podnesenim optužnim prijedlogom smatraju odgovornima što su, postupajući nemarno, iz nehaja omogućili krađu pištolja iz vojarne "Sveti Križ" na Dračevcu.

Narednik Goran Grubišić koji je u to vrijeme bio voditelj odjela skladišta IV. gardijske brigade, drži odvjetništvo, nije imao nadzor nad pištoljima, a ključ skladišta držao je u nezaključanoj ladici svojega stola, čime je posredno omogućio drugim osobama pristup skladištu.

Bojnik Dario Putnik i razvodnici Jure Boras i Ante Balić, kao članovi povjerenstva za popis materijalnih sredstava u vojarni, drže se odgovornima za podnošenje neistinitih prijavaka i izvješća, budući da nisu ispunjavali zadaću mjesečnog i godišnjeg nadzora nad pištoljima, nisu popisivali inventurnu listu oružja, a zbog čega je krađa otkrivena tek nakon gotovo dvije godine.

Pročitajte više