Orban provocira kartom na kojoj je pola Hrvatske Mađarska, javio se Plenković

Foto: Borna Filic/PIXSELL, Facebook

MAĐARSKI premijer Viktor Orban održao je sastanak predsjedništva svoje desno-populističke stranke Fidesz. To samo po sebi ne bi bila neka vijest da ga nije održao pod golemom uokvirenom kartom "povijesne Mađarske", koja obuhvaća i veliki dio Hrvatske, sve do Rijeke i Dalmacije. 

Izgleda da je karta stalni inventar u prostorijama Fidesza. Sam Orban je fotografiju objavio na Facebooku, uz opis: "Adventski sastanak predsjedništva stranke."

To nije prvi put da Orbanova vlada provocira.

Tako je u lipnju ove godine službena mađarska Twitter stranica na engleskom jeziku About Hungary objavila ilustraciju, odnosno stilizirani zemljovid kojim se sugerira da su nakon Prvog svjetskog rata i Trianonskog sporazuma Mađarskoj otete dvije trećine teritorija, uključujući čak 63 tisuće kilometara kvadratnih koji su dio današnje Hrvatske, Slovenije i Srbije, odnosno Vojvodine. 

Javio se Plenković

Tada su iz vlade danima šutjeli. No danas je Plenković odlučio komentirati Orbanovu objavu.

Komentirajući vijest da je mađarski premijer Viktor Orban održao sjednicu predsjedništva svoje stranke ispod karte koja prikazuje "Veliku Mađarsku", u kojoj su i veliki dijelovi Hrvatske, rekao je kako je o tome razgovarao s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Naše ministarstvo će vezano za to obaviti razgovore s mađarskom stranom. "Koliko sam ja njega razumio, nije to prvi put da se ta karta pojavljuje na nekom sastanku Fidesza", kazao je Plenković.

Sadašnje hrvatske granice su takve kakve jesu, poručio je dodavši kako Hrvatska mora surađivati sa svojim susjedima.

Pročitajte više