Orban tretira Hrvatsku kao smeće. Zašto ga HDZ podržava?

Foto: EPA

JUČER se u Europskom parlamentu glasalo o tome trebaju li europske institucije pokrenuti disciplinski postupak protiv Mađarske zbog sustavnog i velikog kršenja vladavine prava i temeljnih europskih vrijednosti kao što su sloboda okupljanja i prava manjina. Protiv vlasti mađarskog premijera Viktora Orbana, a za pokretanje postupka po članu 7 Europskog ugovora glasalo je čak 448 eurozastupnika, dakle oko dvije trećine, dok ih je protiv bilo 197, a suzdržanih 48.

>> Dubravka Šuica objasnila zašto su HDZ-ovci podržali Orbana

>> EU je danas izglasala "nuklearnu opciju" protiv Mađarske. Što slijedi?

Među onih 197 koji su de facto glasali u Orbanovu korist nalaze se svi eurozastupnici koji su u Europski parlament ušli na listi HDZ-a: HDZ-ovke Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Željana Zovko (četvrti HDZ-ov eurozastupnik Ivica Tolić nije bio nazočan zbog bolesti) te Marijana Petir i Ruža Tomašić.

Dvije trećine Europskog parlamenta protiv Orbana, a HDZ ga podržao

Dok je dvotrećinska većina Europskog parlamenta zauzela jasan stav da su neupitne europske vrijednosti poput akademske slobode, slobode govora i medija, ljudskih prava i prava manjina, neovisnosti pravosuđa itd., HDZ je donio očito koordiniranu stranačku odluku da ne bude jasan u osudi kršenja tih vrijednosti od strane Orbanove autokratske vlasti koja Mađarsku pretvara u neliberalnu demokraciju turskog ili ruskog tipa.

Jako je zanimljivo da su HDZ-ovke iz Europskog parlamenta odlučile stati na stranu Viktora Orbana, a protiv dvotrećinske većine parlamenta, tj. cijele Europske unije, naročito ako se pogleda širi kontekst odnosa Mađarske i Hrvatske proteklih godina. Naime, očito je da se Mađarska u nizu važnih poteza postavila neprijateljski ili omalovažavajuće prema Hrvatskoj, ali unatoč tome HDZ je odlučio da će glasati u korist Orbana, što se onda u službenom stranačkom priopćenju objasnilo irelevantnim pravnih tehnikalijama. Premijer Andrej Plenković, ujedno i predsjednik HDZ-a, danas je dodatno opravdavao takvu odluku.

Stoga se vrijedi podsjetiti najgorih poteza Orbanove Mađarske prema Hrvatskoj, da bi bilo i jasnije kako u konkretnoj političkoj praksi funkcionira HDZ-ovo domoljublje, tj. “domoljublje”, jer što Mađarska više povlači neprijateljske poteze prema Hrvatskoj, to HDZ više radi u korist Mađarske, a protiv Hrvatske.

Žilet-žica na mađarskoj granici preusmjerila izbjeglički val u Hrvatsku

Kada se otvorila balkanska ruta u izbjegličkoj krizi 2015. godine, migranti i izbjeglice su od Grčke do Njemačke išli u najvećem broju preko Makedonije, Srbije i Mađarske. No Orban je onda unilateralno naredio da se na granici Mađarske sa Srbijom i Hrvatskom postavi žilet-žica, te je tako de facto preusmjerio izbjeglički val u Hrvatsku. Vlada Zorana Milanovića se u toj situaciji iznenađujuće dobro snašla, ponajprije zahvaljujući radu tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, dok je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović usred Mađarske kritizirala vladu svoje zemlje, a odavala počast Orbanu i mađarskoj politici, što je bio prvi signal da HDZ-ovci imaju tolike simpatije za mađarskog autokrata da ga pretpostavljaju i nacionalnim interesima Lijepe Naše. 

Da stvar bude još apsurdnija, jedna od zamjerki Orbanu u izvještaju o kojem se jučer glasalo u Europskom parlamentu eksplicitno se odnosi na “Temeljna prava migranata, tražitelja azila i izbjeglica”, koje mađarske vlasti sustavno i brutalno krše. To se odnosi i na postavljanje žilet-žice na granici prema Hrvatskoj, čime je izbjeglički val preusmjeren nama, a HDZ-ove europarlamentarke su glasale protiv toga da se to osudi! HDZ-ovke su zapravo podržale to što je Orban izbjeglički val preusmjerio na Hrvatsku.

Zaštita Zsolta Hernadija od izručenja Hrvatskoj

Opći sud u Budimpešti odbio je prošlog mjeseca još jedan hrvatski zahtjev za pokretanje izručenja čelnika MOL-a Zoltana Hernadija u slučaju podmićivanja. U dugom obrazloženju presude mađarskog suda kaže se kako su sve dosadašnje odluke i rješenja Hrvatske učvrstili sud u uvjerenju da Hernadi ne bi imao pravično suđenje ukoliko se izruči.

Hrvatsko pravosuđe već godinama pokušava doći do Hernadija, kojega se optužuje za podmićivanje bivšeg premijera Ive Sanadera sa svrhom prepuštanja upravljačkih prava Ine mađarskom suvlasniku MOL-u.

Europski sud u Luxembourgu krajem srpnja je objavio da Mađarska nije smjela ignorirati europski uhidbeni nalog u Hernadijevu slučaju samo na temelju odluke njihovog državnog odvjetništva o obustavi kaznene istrage, u okviru koje je Hernadi ispitan u svojstvu svjedoka. Nakon toga, hrvatska je policija ponovno od Interpola zatražila raspisivanje tzv. crvene tjeralice za prvog čovjeka mađarskog MOL-a.

Ipak, Mađarska je opet odbila izručiti Orbanu iznimno bliskog Hernadija, i to uz obrazloženje u kojem se tvrdi da Hernadi ne bi u Hrvatskoj imao fer suđenje. Bez obzira na stanje u hrvatskom pravosuđu, mađarski je sud zapravo svojom odlukom pljunuo na Hrvatsku, ali za HDZ ni to nije razlog da se oštrije postavi prema Orbanu, ako stranci Andreja Plenkovića već nisu važne temeljne europske vrijednosti.

Mađarska blokirala ulazak Hrvatske u OECD

Mađarska je prošle godine odlučila da neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvo u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) zbog odnosa prema MOL-u i njezinu šefu Zsoltu Hernadiju, objavilo je tada mađarsko ministarstvo vanjskih poslova. Ulazak Hrvatske u OECD je prvo odlučila blokirati Slovenija zbog spora oko arbitraže, što je bilo očekivano, a onda joj se iznenada pridružila i Mađarska te tako dodatno ponizila Hrvatsku na međunarodnom planu.

Mađarska je tada objavila i da će blokirati ulazak Rumunjske u OECD, ali je kasnije promijenila tu odluku, no blokada Hrvatske je ostala na snazi kao mađarska državna politika. A svi znamo da u Mađarskoj nema državne politike mimo onakve kakvu blagoslovi Viktor Orban.

No, opet je Orban za svoju antihrvatsku odluku dobio podršku HDZ-ova kadra, te je predsjednica Grabar-Kitarović - i to tijekom posjeta Budimpešti! - izjavila da “Mađarska ne ucjenjuje Hrvatsku nego štiti svoje interese”. Umjesto da bude na strani svoje zemlje, Kolinda se stavila na stranu druge zemlje koja vodi očito neprijateljsku politiku prema Hrvatskoj, te je u glavnom gradu zemlje koja blokira Hrvatsku opravdavala taj potez. 

Hrvatska naravno nije primljena u OECD i zbog mađarske blokade, no zato je ove godine u tu važnu međunarodnu organizaciju primljena Kolumbija.

Što vi mislite? Koga podržavate, Orbana ili EU?

Pročitajte više