EU je danas izglasala "nuklearnu opciju" protiv Mađarske. Što slijedi?

EU je danas izglasala "nuklearnu opciju" protiv Mađarske. Što slijedi?
Foto: EPA

JE LI današnje usvajanje izvješća o alarmantnom stanju mađarske demokracije u Europskom parlamentu ozbiljan udarac neliberalnoj vladi Viktora Orbana ili više simbolična gesta bez realnih posljedica?

Podsjetimo, zastupnici Europskog parlamenta usvojili su danas s 448 glasova za, 197 protiv i 48 suzdržanih izvješće Judith Sargentini iz Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza koje poziva Europsko vijeće da, "u skladu s člankom 7 stavkom 1 Ugovora o Europskoj uniji, utvrdi da postoji očita opasnost da Mađarska teško krši vrijednosti na kojima se temelji Europska unija".

Europski parlament prvi put izglasao "nuklearnu opciju"

Članak 7 je, inače, u briselskom žargonu poznat kao "nuklearna opcija".

Ovo je prvi put u povijesti da je EP izglasao ovakav disciplinski postupak protiv zemlje članice EU-a, što pokazuje koliko ozbiljno ostatak Unije shvaća potkopavanje demokracije i vladavine prava u Mađarskoj pod Orbanom. Članak 7 je, doduše, pokrenut i protiv Poljske - još jedne "neliberalne demokracije" iz istočne Europe - prije 9 mjeseci, ali tada ga je aktivirala Europska komisija. 

Aktiviranje članka 7 Ugovora o EU teoretski može dovesti do oduzimanja prava glasa u Vijeću EU-a, no iako je u EP-u izvješće izglasano dvotrećinskom većinom, oduzimanje prava glasa Mađarskoj mora biti jednoglasno, tj. moraju ga podržati sve zemlje članice. To, pak, znači da će Poljska, koja je i sama podvrgnuta istom postupku i koja je bliska saveznica Mađarske, vjerojatno uložiti veto. 

Osim toga, da bi se sam disciplinski postupak pokrenuo, mora ga potvrditi i Europsko vijeće, u kojem se nalaze premijeri država članica s predsjednikom Europske komisije i predsjednikom samog Vijeća, i to kvalificiranom većinom od čak četiri petine glasova.

Niz mađarskih prijestupa: Zakon protiv Sorosa, ograničavanje slobode medija, neovisnosti pravosuđa...

U izvještaju od 13 točaka, među konkretnim zamjerkama navodi se ograničavanje slobode medija, progon nevladinih udruga, izbacivanje Srednjoeuropskog sveučilišta iz Budimpešte i još brojni drugi primjeri, među kojima su i općeraširena korupcija i klijentelizam u mađarskim državnim institucijama.

Tu se posebno ističe zakon nevjerojatnog naziva "Zaustaviti Sorosa", koji je zabranio nevladinim udrugama ikakvu fizičku ili pravnu pomoć migrantima, odnosno izbjeglicama. Tako je nazvan jer Orbanova vlada za čitavu migrantsku krizu krivi upravo mađarsko-američkog investitora i filantropa Georgea Sorosa, predstavljajući ga u klasičnoj antisemitskoj maniri kao tajnog orkestratora iza vala migranata koji su ušli ili pokušavaju ući u EU posljednjih godina.

EU zamjera Orbanu što je njegova vlast u Mađarskoj ugrozila: 1. Funkcioniranje izbornog i ustavnog sustava, 2. Neovisnost sudstva i prava sudaca, 3. Borbu protiv korupcije, 4. Privatnost i zaštitu podataka, 5. Slobodu izražavanja, 6. Akademsku slobodu, 7. Slobodu vjeroispovijesti, 8. Slobodu okupljanja, 9. Pravo na jednako postupanje, 10. Prava manjina, uključujući Rome i Židove, i njihovo pravo na zaštitu od govora mržnje, 11. Temeljna prava migranata, tražitelja azila i izbjeglica, 12. Ekonomska i socijalna prava.

Mađari tvrde da je odluka protupravna

Orban je u jučerašnjem govoru pred Europskim parlamentom odbacio optužbe koje mu se stavljaju na teret, prozvao autore izvješća da nisu upoznati s elementarnim činjenicama o situaciji u njegovoj zemlji te prkosno poručio da Mađarska "neće popustiti pred ucjenama" te da će "zaustaviti nezakonite migracije i obraniti svoja prava", ako treba, i protiv EU-a. 

A Orbanov glasnogovornik Zoltan Kovacs danas je, odmah nakon glasanja europarlamentaraca, doveo u pitanje pravnu valjanost odluke zbog toga što EP nije računao suzdržane glasove kao glasove protiv. "Očito je manje od dvije trećine (zastupnika) glasalo za. Promigracijski zastupnici tako nas očajno žele kazniti zbog našeg stava da čak krše i vladavinu zakona. Cijela procedura nije samo lov na vještice i sramotna za EP(P) - već i prevara", nije birao riječi Kovacs. EPP je, naravno, Europska pučka stranka, čiji zastupnici su danas prvi put glasali protiv vlastite članice, Orbanovog Fidesza. 

Bruxelles će poslati formalno upozorenje Budimpešti

No bez obzira na ove prigovore, koje će europske institucije vjerojatno odbaciti, još je prilično dug put do konkretnih sankcija za Mađarsku. Ovo je, kako piše Deutsche Welle, samo otvaranje vrata za moguće sankcije, a jedina konkretna mjera koja proizlazi iz glasanja je slanje formalnog upozorenja Budimpešti, uz set preporuka za ispravak navedenih prekršaja, na koje ona mora odgovoriti u određenom roku. 

Ipak, EU je očito samim izglasavanjem aktivacije članka 7 htio poslati poruku da neće tolerirati potkopavanje vladavine prava i drugih temeljnih vrijednosti na kojima Unija počiva - i bez kojih gubi svoj smisao.

 

 

"Komisija će se oduprijeti svim napadima na vladavinu prava", nedvosmisleno je poručio predsjednik EK Jean-Claude Juncker u svom posljednjem godišnjem govoru o stanju nacije. Neposredno prije toga, Juncker je u intervjuu za Deutsche Welle znakovito rekao da je "odustao" od rasprave s Orbanom, odnosno od objašnjavanja da "ova radikalna retorika koju usmjerava prema Europi ne pomaže ni njemu ni Europi". Očito je da je Europa odlučila prijeći s riječi na djela - ali vrlo je upitno hoće li joj to poći za rukom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara