Orbanov medij želi kupiti Z1?

Foto: EPA

PETER SHATZ, medijski tajkun blizak mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, najavio je početak medijske operacije na hrvatskom tržištu. 

Nacional piše kako je Shatz 22. siječnja poslao pismo namjere Nenadu Bračunu, direktoru zagrebačke televizije Z1, u kojem je izrazio želju za preuzimanjem većinskog udjela u vlasništvu tvrtke Z1 televizija d.o.o. Također, u istom je pismu zatražio rok od devedeset dana ekskluzivnog prava na kupnju te lokalne televizije, navodeći da će tijekom tog perioda sagledati poslovne podatke koji su im već ustupljeni pa će jedna od njihovih tvrtki poslati i službenu obvezujuću ponudu za preuzimanje većinskog vlasničkog paketa. 

Medijska operacija

Nacional piše kako se radi o nastavku mađarske regionalne medijske operacije koja se odvija u vrijeme netransparentnih pregovora koje hrvatska vlada vodi s Mađarima vezano za kompleksne odnose dviju zemalja na području energetike, posebice vezano za naftnu kompaniju Inu. Naime, ponašanje MOL-a, strateškog partnera hrvatske vlade u Ini, proizvodi skandale i dugogodišnja suđenja koja uključuju i ono Ivi Sanaderu, a dovelo je i do pada hrvatske vlade tijekom 2016., nakon afere Konzultantica.

Ovakvo ponašanje moglo bi dobiti svoje proširenje u vidu preuzimanja kontrole nad dijelom hrvatskih medija, i to onih koji se Mađarima čine ideološki bliski, s potencijalom utjecaja na ekstremno desno orijentirane glasače, javlja Nacional. 

Mađarska medijska poluga u Hrvatskoj

Ako se ostvari preuzimanje, mađarski desničarski krugovi imat će svoju medijsku polugu u Hrvatskoj jer Z1 televizija u svom programu, između ostalog, emitira "Bujicu", huškačku emisiju koju vodi notorni neonacist i osuđeni diler koji je prostitutke plaćao kokainom, Velimir Bujanec. 

Nacional piše kako su Mađari već dostavili respektabilnu financijsku ponudu putem desničarske medijske hobotnice, odnosno putem neke od tvrtki iz njenog portfelja u čije ime se javio Peter Schatz. Radi se o udruženju koje nosi naziv Centraleuropska tiskovna i medijska fondacija (Central European Press and Media Foundation ili na mađarskom Kozep-Europai Sajto es Media Alapitvany odnosno KESMA). Osnovana je u rujnu 2018. kao neprofitna organizacija sa svrhom konsolidacije privatnih mađarskih medija sklonih Orbanu.

Pod kišobran te organizacije brojni Orbanovi oligarsi, službenici i članovi njihovih obitelji, kao i Orbanu skloni novinari i poduzetnici, bez ikakve financijske naknade prebacili su vlasništvo ukupno 476 medija. Nominalno se tvrdi da je službeni cilj KESMA-e promoviranje one aktivnosti svih uključenih mađarskih medija koje služe izgradnji vrijednosti i snage mađarske nacionalne samosvijesti. Vodi je pet Orbanu bliskih pravnika i novinara.

Preuzimanje kontrole

Javno deklariranu Orbanovu namjeru da svi ti mađarski mediji objedinjeni pod kapom te fondacije trebaju čuvati "nacionalne vrijednosti", oštro su osudili Reporteri bez granica, navodeći da prijete opstanku medijskog pluralizma u Mađarskoj. Paule Ades-Mevel, čelnica njihovog odjela za EU i Balkan, izjavila je kako "spajanje tolikog broja medija koji podupiru istu stranku nije viđeno u Mađarskoj od pada komunističkog režima i bez presedana je u EU".

Orbanova stranka je prvo nakon preuzimanja vlasti u 2010. preuzela kontrolu nad javnim medijima u Mađarskoj, koji su onda započeli proizvoditi hvalospjeve Orbanovoj vladi i napadati one koje ta vlada vidi kao svoje neprijatelje.

Jedan od tih medija je i tabloid Ripost, Petera Schatza, koji je poslao pismo namjere da kupi Z1 televiziju.

Pročitajte više