Juncker pozvao na isključenje Orbanove stranke iz EPP-a

Juncker pozvao na isključenje Orbanove stranke iz EPP-a
Ilustracija: EPA

STRANKA mađarskog premijera Viktora Orbana trebala bi napustiti europske Pučane, skupinu desnog centra, rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker usporedivši Orbana s Marinom Le Pen, čelnicom francuske krajnje desnice. 

Neobično oštar komentar Juncker je iznio u Stuttgartu u Njemačkoj pošto je mađarska vlada predstavila novi plakat kojim optužuje Junckera i američkog globalističkog aktivista mađarskog podrijetla Georgea Sorosa da žele Mađarsku preplaviti migrantima. 

"Protiv laži ne možete mnogo učiniti", odgovorio je Juncker. 

Juncker pozvao na isključenje Orbanove stranke iz EPP-a

Juncker je pozvao na isključenje Fidesza iz EPP-a.

"Oni nisu glasali za mene u Europskom parlamentu. Nije ni krajnja desnica. Sjećam se da je Marine Le Pen rekla: 'Ne glasam za vas.' Na to sam joj rekao: 'Ne želim vaš glas.' Postoje neki glasovi koje ne želite", rekao je Juncker. 

U sklopu reforme Dublinske uredbe, koja propisuje pitanje azila u EU, Komisija je predložila uvođenje automatskog mehanizma raspodjele tražitelja azila po zemljama članicama po precizno utvrđenim kriterijima u slučajevima kada u vanjskim članicama naglo poraste broj izbjeglica.

Weber kao spitzenkandidat

Manfred Weber, koji je izabran za 'spitzenkandidata' Europske pučke stranke (EPP) na izborima što će se u svibnju održati za Europski parlament, zacijelo će se pitati "trebam li ja taj (mađarski) glas" u EPP-u, objasnio je Juncker. 

Sve su glasniji pozivi da se Orbanova nacionalistička stranka Fidesz, koja vodi oštru protuimigrantsku kampanju, izbaci iz EPP-a, skupine koja okuplja stranke kršćanskih demokrata i desnog centra.

Fidesz je snažan u svojoj domovini i osvojit će velik broj zastupnika na euroizborima te bi njegovo izbacivanje iz EPP-a oslabilo tu skupinu koja je najjača u Europskom parlamentu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara