PRVE PROCJENE Mrzitelj migranata Orban očekuje veliku pobjedu na izborima

Foto: FAH  

MAĐARSKI parlament u sljedećem sazivu će s većinom glasova će voditi Orbanova Nacionalna-konzervativna stranka Fidesz, objavljeno je iz te stranke. Iz Fidesza su dodali kako je veliki odaziv birača na parlamentarne izbore pozitivan pomak u ovom trenutku, no sumnjaju kako će dobiti dvotrećinsku većinu u parlamentu. 

 

Iako neslužbeni rezultati današnjih izbora još nisu objavljeni, a nema rezultata ni izlaznih anketa, u stranci Fidesz su sigurni u pobjedu i parlamentarnu većinu. Nadaju se kako će dobiti većinski prag od 100 zastupničkih mjesta od ukupno 199. 

 

 

Odaziv birača visok

Podsjetimo, u 19 sati su zatvorena biračka mjesta u Mađarskoj. Odziv birača na izborima dosegao je 68,13 posto do 18,30 sati, pola sata prije zatvaranja birališta, što je veći odziv nego na trima prethodnim izborima, objavilo je izborno povjerenstvo.  

Na izborima 2014. godine, na kojima je Fidesz premijera Viktora Orbana premoćno pobijedio, odziv je bio 61,73 posto. Neki analitičari ocijenili su da bi odziv birača iznad 70 posto mogao ugroziti osvajanje većine u parlamentu za Fidesz, koji je uoči glasovanja bio veliki favorit.
 
>> Zatvorena mađarska birališta, uskoro ćemo doznati hoće li mrzitelj migranata Orban osvojiti još jedne izbore
 
Orbanova Nacionalna-konzervativna stranka Fidesz čini se sigurni pobjednik, po analitičarima. Pripisuje joj se prednost od 20 do 30 postotnih poena u anketama, a pogoduje joj glasovanje u jednom krugu koje kombinira jednostavnu većinu po okrugu i proporcionalnu.
 
 
 
Od 199 zastupnika, 106 će biti izabrano izravno iz izbornih jedinica, a preostala 93 proporcionalno sa stranačkih lista.  
 
Sa 100 zastupničkih mjesta mogu formirati stabilnu vladu
 
Sa 100 osvojenih zastupničkih mjesta u parlamentu Orbanova stranka Fidesz može formirati stabilnu vladu, piše DailyNewsHungary.

U toj stranci ističu da će im svako zastupničko mjesto iznad dobivenih 100 biti bonus koji će im posao formiranja vlade dodatno olakšati. 

Tvrde da za koaliciju neće biti razloga

O mogućnosti formiranja koalicijske vlade, iz Fidesza su poručili kako za to neće biti razloga jer vjeruju u "čistu" pobjedu. Ipak, svjesni su da je dvotrećinska većina izvan njihova dosega. 
 
"Drago mi je da je toliko birača izašlo na izbore. To znači da je mađarska demokracija snažna i da je njezinim građanima stalo do izbora vlastite budućnosti", izjavio je jedan od čelnika Fidesza Gergely Gulyas.
 
Dodao je kako postoji velika šansa da izlaznost bude najviša u posljednjih 28 godina, otkako je Mađarska postala demokratska zemlja. "To je pobjeda mađarske demokracije", komentirao je Gulyas. 
 
Prilagođavanje sustava
 
Mađarske oporbene stranke i Orbanovi kritičari kažu da je do 2013. on iskoristio tu ovlast da prilagodi izborni sustav Fideszu. Stranka je godinu dana poslije uvjerljivo pobijedila na izborima.
 
Oporba, koja je podijeljena, u kampanji je osuđivala klijentelizam, raspad javnih službi i nedovoljnu kupovnu moć, usprkos najnižoj stopi nezaposlenosti (3,8 posto).
 
Orban je u kombinaciji sa snažnim utjecajem na javno mnijenje putem državnih i privatnih medija naklonjenih vladi, izgradio čvrste temelje da još produži svojih osam uzastopnih godina na vlasti, uz mandat koji je odradio od 1998. do 2002.
 
Aduti su gospodarski rast i protuimigrantska retorika
 
Aktualni premijer može se pohvaliti solidnim gospodarskim pokazateljima: Mađarska je 2018. rasla osmu godinu zaredom po stopi od četiri posto. Inflacija je također pod kontrolom, a nezaposlenost se kreće oko 3,8 posto.
 
No Orbanova popularnost najviše počiva na njegovu protivljenju imigraciji, posebno muslimana. 
 
"Migracija ugrožava našu sigurnost, naš način života i kršćansku kulturu", poručuje mađarski premijer koji redovito upozorava da će Zapad propasti, a Europa postati  većinski muslimanska ako europske zemlje ne poduzmu preventivne mjere.  Unatoč kritikama iz Bruxellesa koji Budimpešti prijeti kaznama zbog nepoštivanja migrantskih kvota, Mađari Orbana  većinom podržavaju, a njegov je put uzor za protuimigrantske struje u istočnoj i srednjoj Europi.
 

Pročitajte više