Orešković komentirao ukidanje Montiranog procesa: "Ova Vlada se ne bavi s politikom HRT-a"

Foto: FAH, HRT

HRT sam stvara svoj program i vlada se u to ne miješa, rekao je u četvrtak u Bruxellesu premijer Tihomir Orešković komentirajući ukidanje satiričke emisije "Montirani proces" na javnoj televiziji.

> Autori Montiranog procesa:  Preko noći smo se probudili u 19. stoljeću i shvatili gdje živimo

"Ova vlada se ne bavi politikom HRT-a, to je njihova odgovornost i oni će sami odlučiti što će i na koji način staviti u program", rekao je Orešković u Bruxellesu, gdje sudjeluje na summitu čelnika EU-a.

Programsko vodstvo HRT-a ukinulo je u srijedu emisiju "Montirani proces", optuživši autore da je zlorabe za raspirivanje vjerke i nacionalne netrpeljivosti.

"Programsko vodstvo HRT-a svoju odluku temelji na činjenici da se u jednome dijelu scenarija spominje sadržaj koji je neprimjeren emitiranju na HRT-u i potpuno je u suprotnosti s misijom, vrijednostima i načelima HRT-a, te smatra da je zloupotrebljena tema satirične emisije za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti", priopćeno je u srijedu navečer iz HRT-a.

Osnivač News Bara Vlado Lucić i voditelj i scenarist 'Montiranog procesa' Borna Sor u četvrtak su oštro osudili ukidanje emisije i u potpunosti odbacili HRT-ovo obrazloženje.

Rekli su da još ne znaju što će biti s emisijom i hoće li se prikazivati na nekoj drugoj televiziji te da još nisu odlučili hoće li protiv HRT-a podnijeti tužbu za klevetu.

Pročitajte više