Orešković na jedno pitanje danas nije htio odgovoriti

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Vlade Tihomir Orešković istaknuo je u četvrtak da je cilj Nacionalnog programa reformi, kroz 61 reformsku mjeru u četiri ključna područja slomiti javni dug već ove godine i ubrzati gospodarski rast.

Na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade na kojoj je prihvaćen taj dokument, Orešković je u prezentaciji koju je započeo rečenicom "Imamo problem!", naveo kako su ključna područja u kojima su predviđene reformske mjere javni dug, poslovna klima, uprava i pravosuđe te obrazovanje.

Reforme, istaknuo je Orešković, za cilj imaju stopu rasta BDP-a s lanjskih 1,6 posto povećati na 2,3 posto u 2018., uz istodobno smanjenje javnog duga s gotovo 87 posto na manje od 83 posto te pad stope nezaposlenosti s više od 16 na 13 posto.

Jedna od prvih mjera, za koju je Orešković kazao da realizaciju želi što prije, već u sljedećih mjesec dana, je smanjenje javnog duga za 100 do 200 milijuna eura, i to kroz privatizaciju javnih tvrtki u kojoj bi sudjelovali mirovinski fondovi. Kazao je da su fondovi, koji već imaju udjele u nekim državnim tvrtkama, iskazali interes za povećanje svojih udjela, ali nije želio otkriti u kojim državnim tvrtkama će udjeli prvi na prodaju.

Ipak, otkrio je da će s ministrom financija Zdravkom Marićem ići na roadshow u London za mjesec dana.

Pročitajte više