Miljenić o šamaru iz Berlina: Neka Plenković sad dokaže da je državnik

Foto: FAH

BIVŠI SDP-ov ministar pravosuđa Orsat Miljenić osvrnuo se na svom Facebook profilu na problem arbitraže između Hrvatske i Slovenije.

"Arbitraža je trebala biti rješenje problema, ali je zbog slovenskog ponašanja, umjesto toga, postala problem. Ponosan sam što sam bio član Vlade koja je prepoznala problem i donijela pravu odluku kojim ga je riješila. Arbitraža za Hrvatsku ne postoji i nema učinaka. U tome nas je podržala i tadašnja oporba i koja sada, kad je na vlasti, mora nastaviti s takvom politikom", piše Miljenić.

"Međutim, rješenje se mora naći. Arbitraža to više ne može biti. Slovenija je naša susjedna i prijateljska zemlja i zajedno moramo naći rješenje. U ovom trenutku je najvažnije da današnja odluka ne poremeti naše odnose, posebice među ljudima. Kad se malo smiri situacija, Vlada mora sjesti sa slovenskim kolegama i razgovarati kako dalje", nastavlja pomirljivim tonom.

Trenutak za državnike

Miljenić je komentirao i poziv njemačke vlade Hrvatskoj da poštuje i provede odluku arbitražnog suda.

"To je stav jedne države na koje ona ima pravo i to je to. Hrvatska od toga neće dobiti ni koristi ni štete. Ovo je trenutak za državnike, očekujem da sadašnji premijer bude to i da ispred svega stavi interes ove zemlje, a ne interese neke druge zemlje. To je ono što sada zemlji treba" rekao je Miljenić N1 televiziji.

Što se tiče međunarodnih pritisaka, Miljenić smatra da oni ne bi trebali promijeniti hrvatsko stajalište.

"Ja sam siguran da ne mogu promijeniti stajališta Hrvatske. Pritisaka će sigurno biti i na to moramo biti spremni. Bilo je pritisaka i kad smo izlazili iz arbitraže. To je stvar na koju svi možemo biti ponosni. Slovenija je kontaminirala arbitražu. Ja ne razumijem zemlje koje to podržavaju. Slovenija je prekršila međunarodno pravo i sada drugi traže da Hrvatska prijeđe preko toga", uvjeren je Miljenić.

Pročitajte više