Osam muškaraca pratilo 21 djevojku: Američki vojnici snimali gole kolegice na tuširanju

OSAM američkih vojnika koji su prošle jeseni svoju obuku obavljali u bazi Fort Dix u Virginiji po istragom su da su fotografirali i snimali 21 zaposlenicu vojske u njihovim privatnim radnjama kao što je tuširanje i druge, izvijestilo je Ministarstvo obrane SAD-a.

Istraga je započela nakon što su pronađene fotografije i snimke na njihovim kompjuterima. Njihova jedinica je nakon obuke poslana u rat u Iraku te se nalaze u Basri. "Ove optužbe shvaćamo vrlo ozbiljno", rekao je glasnogovornik Ministarstva obrane Christopher Garver te dodao kako se takve pojave žele ukloniti iz američke vojske, pišu američki mediji.

Baza odgovornost sa sebe prebacuje na pojedince

Ta je baza jedna od najvećih za obuku vojnika u SAD-u, a njezina glasnogovornica Carolee Nisbet želi prebaciti odgovornost sa kolektivne na individualnu. "Odgovornost za ovakve akcije uvijek leži na pojedincima i zato smo izrazito razočarani u one koji su za to odgovorni", kazala je Nisbet.

21. svibnja je otac jedne od snimanih vojnikinja obavijestio vojsku o tome te je odmah započela istraga. Među optužbama za vojnike u ovom slučaju razmišlja se o provođenju nedozvoljenog čina, uroti, ometanju pravde i davanje lažnih izjava.

I.Kri.
Foto: AFP

Pročitajte više