Oscar Pistorius broji posljednje dane na slobodi

Foto: FAH

GOTOVO tri i pol godine nakon ubojstva svoje djevojke, Oscar Pistorius saznat će za nekoliko dana konačnu kaznu, nakon vrlo dugog povlačenja pred sudovima u pokušaju izbjegavanja zatvora.

Pitanje je hoće li dobiti petnaest godina strogog zatvora kao što predviđa južnoafrički kazneni zakon ili manje, uzevši u obzir njegov hendikep i olakotne okolnosti.

Kakva god bila odluka suca, nekadašnji paraolimpijski prvak kriv za ubojstvo djevojke Reeve Steenkamp na Valentinovo 2013. znat će svoju sudbinu vrlo vjerojatno krajem sljedećeg tjedna.

Saslušanja počinju u ponedjeljak ujutro. "Ne vjerujem da će to trajati duže od tjedan dana", kaže odvjetnik blizak predmetu. "Mislim da će obje strane predstaviti svoje argumente u tri dana. Moguće je da sudac tada odgodi saslušanje u četvrtak i vrati se u petak s presudom".

Prvotno osuđen na pet godina zatvora zbog "ubojstva iz nehaja", 29-godišnji Južnoafrikanac odslužio je godinu dana zatvora prije nego je uvjetno oslobođen. No, nakon priziva tužiteljstva, njegov je zločin preimenovan u "ubojstvo" što bi teoretski trebalo značiti najmanje 15 godina strogog zatvora.

Svjetski poznat zbog sudjelovanja na Olimpijskim igrama u Londonu 2012., Pistorius je još uvijek na slobodi ali je iscrpio sve sudske mogućnosti.

Presuda koja mu bude izrečena bit će konačna.

Pročitajte više