Oscari: Akademija muku muči s dvostruko nominiranima

ČLANOVI Američke akademije filmskih znanosti i umjetnosti mogli bi vidjeti dvostruko kad u siječnju budu odabirali nominirane za Oscare 2004., jer brojne zvijezde igraju u nekoliko filmova.

Veliki broj dvostrukih uloga izaziva probleme i kinima, koja moraju žonglirati s datumima promocija i premijera, kako se ime istog glumca ne bi našlo istovremeno na dva različita mjesta.

Nicole Kidman, Sean Penn, William H. Macy, Cate Blanchett, Patricia Clarkson i Scarlett Johansson glume u po dva filma, od kojih svaki ima dobre izglede za nominacije.

Nominacije bi trebale biti objavljene 27. siječnja, dok će službena dodjela biti 29. veljače.

Dvostruke nominacije za dva različita filma vrlo su rijetke u analima Oscara. Samo je 12 glumaca imalo čast biti nominirano dva puta iste godine.

Australka Nicole Kidman, prošle godine proglašena najboljom glumicom za ulogu u filmu "Sati", glumi u filmovima "The Human Stain" i "Cold Mountain", dok je Sean Penn zvijezda filma Clinta Eastwooda "Mistična rijeka", a glumi i u drami "21 grams".

Druga australska glumica, Cate Blanchett (34), imala je plodonosnu godinu s filmovima "Veronica Guerin" i "The Missing". Godina je bila burna i za Amerikanku Patriciu Clarkson, koja glumi u "The Station Agent" i "Pieces of April".

Scarlett Johansson dvostruko je prisutna u filmu Sofije Coppole "Lost in Translation" i filmu "Girl with a Pearl Earring". William H. Macy glumi u filmovima "Seabiscuit" i "The Cooler", koji uskoro dolazi u američka kina.

Filmaši smatraju da dvostruka nominacija, iako odaje počast glumcu, može zasjeniti uspjeh filma u kojem igra. Osim toga, pravila Akademije zabranjuju da glumac bude nominiran više puta iste godine u istoj kategoriji.

"To znači da studiji moraju jako oprezno predlagati nominacije", kaže jedan stručnjak. Studio Focus Features je tako pred teškom odlukom: predložiti Scarlett Johansson u kategoriji za najbolju glumicu ili najbolju sporednu ulogu u filmu "Lost In Translation"?

Sa Seanom Pennom još je veći problem. Trebao bi biti nominiran za najboljeg glumca u "Mističnoj rijeci" i u "21 grams", tako da jedan od njih mora žrtvovati.

Dvostruka nominacija ipak nije znak sreće. Prošle je godine Julianne Moore nominirana za najbolju glumicu u "Daleko od raja" i za najbolju sporednu glumicu u "Satima", no nije osvojila nijednog Oscara.

Pročitajte više