Osigurate li strancu bez papira smještaj ili prijevoz, mogli biste biti kažnjeni s 23.000 kuna

Foto: Hina

PREDLOŽENE izmjene Zakona o strancima naišle su na oštre kritike udruga koje pomažu izbjeglicama jer biste u slučaju da pomognete nekome tko u Hrvatskoj boravi neregularno, mogli biti kažnjeni s 23.000 kuna.

"Suprotno međunarodnom i EU pravu, Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, postožuje već ionako represivne odredbe o kažnjavanju  svakoga tko pomogne strancu u nezakonitom prijelasku, boravku ili tranzitu kroz RH, na način da se sada uvodi i kažnjavanje za pokušaj", poručuju iz Centra za mirovne studije.

Kažu kako smo dosad svjedočili proaktivnom pomaganju pojedinaca i države u u prijelasku, boravku i tranzitu stranaca.

"Država danas zahtijeva od institucija i društva potpuni zaokret stava, koji ne samo da je nemoralan, već je i protuzakonit.  Stoga smatramo da je nužno kvalificirati pomaganje na način da pomaganje iz humanitarnih razloga ne bude kažnjivo. Pod pomaganjem iz humanitarnih razloga smatramo pomaganje koje ne rezultira nikakvom materijalnom ili financijskom koristi za pomagača nego je vođeno moralnim i humanitarnim principom u situacijama nužne pomoći za zaštitu života ili integriteta osobe koja nezakonito prelazi granicu ili nezakonito boravi na teritoriju RH", javljaju iz CMS-a.

Poručuju kako bi krajnje nehumano bilo onemogućiti spašavanje stranaca od utapanja ili smrzavanja.

"Također, moramo obratiti pozornost na situacije u kojima ljudi iz brojnih razloga, kao što su npr. nemogućnost pribavljanja putnih isprava, nesigurnost zemlje porijekla ili rute povratka u nju, nedostatak financijskih sredstava za troškove putovanja i sl., ostaju živjeti u RH u nereguliranom statusu, nerijetko u iznimno teškim uvjetima. Policija i ostale institucije državne vlasti su svjesne postojanja ovakvih slučajeva, ali nema zakonskih mehanizama za intervenciju i pomoć, osim povremenog pritvaranja tih osoba na period dozvoljen zakonom. Smatramo kako je u tim slučajevima građane koji iz humanitarnih razloga pomažu tim osobama potrebno osloboditi prekršajne i druge odgovornosti", upozoravaju u CMS-u.

Pročitajte više