Osijek: Dijaliziranom pacijentu poklonjeno računalo

NA ODJELU za dijalizu Kliničke bolnice Osijek, večeras su članovi osječke Udruge dijaliziranih, transplantiranih i kroničnih bubrežnih bolesnika poklonili računalo Vojislavu Mariću iz Trpinje kod Osijeka, koji je na dijalizi pune tri godine.

Predsjednik osječke Udruge dr Radivoje Rodić istaknuo je kako su se za to odlučili jer je riječ o teško bolesnom mladiću u kolicima kojemu su htjeli "uljepšati dane koje provodi u čekanju od dijalize do dijalize".

Nepokretni Vojislav Marić (1981.) na dijalizu dolazi kolima hitne pomoći svaki drugi dan.

"Ne možete niti zamisliti koliko ste me večeras obradovali i sigurno ću lakše podnijeti ovih četiri sata koliko traje hemodijaliza," kazao je.

Na Odjelu za dijalizu Kliničke bolnice Osijek na hemodijalizi je 195 pacijenata, na peritonijskoj dijalizi (putem trbušne šupljine) 46, a po riječima šefa Odjela dr. Marka Jakića, na stalnoj kontroli je još 55 transplantiranih bubrežnih bolesnika uglavnom svi iz Osječko baranjske županije. Velik problem je što se mora zbog velikog broja pacijenata raditi u četiri smjene na 28 aparata. Dio problema će se riješiti adaptacijom prostora koji je donedavno koristila Urološka poliklinika, te nabavkom novih 10 aparata.

Najmlađi pacijenti koji dolaze na hemodijalizu su dva mladića koji imaju 17 odnosno 18 godina, a prosječna dob hemodijaliziranih bolesnika je od 35 do 55 godina, kazao je dr. Jakić.

Na Odjelu za dijalizu večeras je hemodijalizu primao i Atila Balent, (1971.) iz Kopačeva koji je zamolio novinare da mu pomognu i nabave malog psića jer je nedavno ostao bez svoga psa ljubimca.

"Dane provodim kod kuće ispred tv ekrana, uglavnom ne izlazim van i jako bi me veselio novi pas" kazao je Atila, koji je hemodijalizi od 1994. godine.

Osječka Udruga dijaliziranih, transplantiranih i kroničnih bubrežnih bolesnika broji 200 članova.

Pročitajte više