FOTO Nakon biste, Osijek dobio i "lebdećeg" Stepinca

Foto: GOGO

NAKON što je u Osijeku srušen zid na kojemu su bili prikazani velikani hrvatske znanosti, kako bi se na prostoru iza njega napravio parking, u neposrednoj blizini je postavljena i bista kardinala Stepinca.

Do postavljanja je došlo prije dva tjedna, a sada je bista dobila i dodatnu 'dekoraciju'

 

Loš photoshop?

Tako sada zid na pročelju kuće koja se nalazi iza biste prikazuje slavonska žitna polja, iznad kojih lebdi Stepinac uz citat:

"Ništa me neće prisiliti da prestanem ljubiti pravdu, ništa me neće prisiliti da prestanem mrziti nepravdu, a u ljubavi prema svome narodu ne dam se ni od koga natkriliti."

Građani Osijeka su na društvenim mrežama izrazili svoje mišljenje o zidu iza biste, tako neki tvrde da je nepotreban, dok mu neki zamjeraju kako je loše napravljen, odnosno da je photoshop trebao biti bolji.

Priopćenje vezano uz tu temu je poslala i Građanska opcija grada Osijeka, a mi ga prenosimo u cijelosti.

Priopćenje iz Građanske opcije grada Osijeka

Građanska opcija grada Osijeka je stranka nastala na temeljima urbanog identiteta grada Osijeka te je time jedna od naših glavnih smjernice promicanje urbane kulture, ali i urbanog načina života grada Osijeka i njegovih građana. Iz tog razloga naša je obaveza reagirati na ovaj čin, za koji smatramo kako ni po kojem kriteriju ne pripada tom urbanom duhu, u kakvom bi se grad Osijek trebao prezentirati.

Ovime nemamo nikakvu namjeru uvrijediti religiozne osjećaje naših sugrađana, ali masovna reakcija građana dokaz je kako sama izvedba slike nije primjerena identitetu grada kakvom težimo te nam nije jasno kako je prijedlog iste mogao uopće proći kod gradskih struktura koje su zadužene za odobravanje izvedbi sličnih projekata. Smislen odgovor možemo pronaći jedino u pokušaju prikupljanja političkih poena pred izbore, posebno jer smo sličnim potezima bili svjedoci i ranije, a takvi „spomenici kulture“ ostaju građanima Osijeka u stalnom naslijeđu. A svaki takav projekt košta, posebno ako znamo da je plaćen novcem građana.

Reakcija je bila nužna, tim više što je u neposrednoj blizini, kao posljedica izgradnje parkirališta, srušen zid na kojem se nalazio jedan od ponosa urbanog izričaja građana, grafit „Velikani znanosti s hrvatskog tla“, autora Igora Dešića. Tim je potezom gradska uprava još jednom pokazala kako ne razumije niti urbanitet Osijeka, niti kulturu. I to samo godinu dana nakon što su najavljivali da je grad Osijek glavni favorit za dobivanje titule Europske prijestolnice kulture 2020. godine, koja je po grad neslavno završila.

Postoje primjeri slučajeva iz europskih gradovima kojima pokušavamo težiti, koji nude vrlo kvalitetna rješenja sličnih situacija, a u gradu Osijeku ima dovoljan broj kreativaca koji bi bili sposobni to realizirati. Ideja ima, u to ne moramo sumnjati - poručili su iz Građanske opcije grada Osijeka.
 

Pročitajte više