Osijek: o prostornoj problematici županije

U gospodarenju prostorom Osječkobaranjske županije postoje brojne poteškoće, poput nedostupnosti određenih područja, usitnjenosti jedinica lokalne samouprave i neusklađenosti pojedinih zakonskih propisa, pa se među ostalim očekuje i donošenja novoga zakona o prostornom planiranju koji bi trebao pomoći rješavanju tih problema, rečeno je na sastanku osječkobaranjskog župana Krešimira Bubala s članovima Državnog savjeta za prostorno planiranje.

Tijekom rasprave istaknuto je da se dio područja Županije, koje katastarski pripada Parku prirode "Kopački rit", nalazi na lijevoj obali Dunava i zbog neriješavanja graničnih pitanja sa Srbijom i Crnom Gorom još uvijek je nedostupno hrvatskim vlastima.

Pročelnik Županijskog ureda za prostorno uređenje Oliver Grigić kazao je kako u Županiji postoje 42 jedinice lokalne samouprave, od kojih neke imaju vrlo male proračune, pa ne mogu ispuniti sve svoje zakonske obaveze, uključujući i izradu prostornih planova.

Kao strateški projekti za razvoj Županije istaknuti su izgradnja cestovnog i željezničkog dijela međunarodnog prometnog koridora 5c, plinifikacija Baranje i izgradnja sustava navodnjavanja.

Članovi Savjeta izvijestili su kako se priprema novoga zakona o prostornom planiranju očekuje do kraja godine, a da je Vlada jedinicama lokalne samouprave za pomoć u izradi prostornih planova ove godine odobrila 2,4 milijuna kuna, ali da je Savjet već zaprimio zahtjeve u vrijednosti od 7 milijuna kuna.

U raspravi je zaključeno kako zakon o prostornom planiranju treba biti temeljni propis, koji bi služio i za rješavanje pitanja sadašnje neusklađenosti u primjeni drugih zakona.

Predsjednik Savjeta Jerko Rošin rekao je kako su iz neusklađenosti zakona "nastali brojni nedostatci u prostoru, posebice u obalnim županijama" te da Savjet vodi računa ne samo o pitanju legalnosti gradnje objekata, već i o pitanju znači li njihova gradnja devastaciju prostora.



(Hina) xivuč yvkn

Pročitajte više