Osijek: Predizborni skup koalicije HB-HiP

KOALICIJA Hrvatskog bloka (HB) i Hrvatskog istinskog preporoda (HIP) večeras je u Osijeku održala predizborni skup na kojem su, uz predstavljanje kandidata za 4. izbornu jedinicu (Osječko-baranjska i Virovitičko-podravska županija), govorili predsjednici stranaka Ivić Pašalić i Miroslav Tuđman.

Ocijenivši kako je sadašnja vlast "izazvala nacionalnu i produbila gospodarsku krizu", Tuđman je ustvrdio da nas u Europu "vode oni koji su 1990. godine bili protiv hrvatske države i Europe".

Razočarani smo politikom sadašnje vlasti prema dijaspori, Bosni i Hercegovini, Haaškom sudu, ogorčeni pristankom vlasti na balkanske asocijacije i poniženi kriminalizacijom Domovinskom rata, rekao je Tuđman dodavši da se zauzima za politički i gospodarski stabilnu Hrvatsku.

Pašalić je kazao kako je svaki građanin "pozvan da gradi modernu Hrvatsku, ali da se ključne odluke donose u politici" te da za to služe izbori.

Zalagat ćemo se za politku na kojoj je nastala hrvatska država. Nismo eurofobi ni euroskeptici, nego samo volimo svoju domovinu, rekao je Pašalić.

Nositeljica koalicijske liste za HB-HIP za 4. izbornu jedinici Snježana Brzica je istaknula kako ta koalicija smatra da su poljoprivreda i agrar polazna osnova za boljitak ove regije te da je nakon izbora nužna potpuna reorganizacija agrarne politike.

Na konferenciji za novinare prije predizbornog skupa Pašalić je, komentirajući izjave predsjednika RH Stipe Mesića u današnjm "Večernjem listu", kazao kako se predsjednik Mesić "na najizravniji način uključio u predizbornu kampanju".

"Kada predsjednik Mesić govori da su iz HDZ-a otišli svi koji su ga napadali te da se dobro slaže sa Sanaderom i njegovim HDZ-om, mogu reći da je Hrvatski blok stranka koja će učiniti sve da Stjepana Mesića, koji se sramotno ispričavao u Beogradu, makne s te dužnosti, a Sanader i društvo to zasigurno neće napraviti", rekao je Pašalić.

Za, po Pašalićevim riječima, "protuzakonito odavanje državnih tajni Haaškom tužiteljstvu i stranim medijima", Mesić će, kaže Pašalić, "za to kazneno djelo odgovarati onoga dana kada prestane biti predsjednik RH, a ako ima mirnu savjest, neka se odrekne predsjedničkog imuniteta, pa neka se s nekoliko kaznenih prijava, koje stoje na Državnom odvjetništvu, suoči dok mu još traje mandat".

"Optužujemo ga (Mesića) za pritiske na sudbenu vlast u slučaju Željezare Sisak, svjedočenje protiv generala Tihomira Blaškića gdje je Mesić, kao svjedok tužiteljstva, bio ključni svjedok za tezu da je Hrvatska vojska intervenirala u BiH", rekao je Pašalić.

Dodao je da Mesića optužuje za umirovljenje hrvatskih generala, koje je, kako kaže, "smijenio iz političkih razloga" te "ispriku Beogradu", jer se, drži Pašalić, "nije imao pravo ispričavati u ime hrvatskih građana jer Hrvatska, kao žrtva agresije, nije nikoga napala".

Po njegovim riječima, "Mesić je boljševizmom opisao našu inicijativu za njegovim opozivom koju smo kao saborski zastupnici pokrenuli u skladu s Ustavom i poslovnikom Hrvatskog sabora, a mi koji smatramo da on nečasno radi svoj posao te krši Ustav i zakon imamo pravo, u skladu s procedurom, tražiti njegovu odgovornost", naveo je Pašalić ustvrdivši kako je Mesić 1967. godine kao saborski zastupnik i predsjednik općine Orahovica "zatražio obračun s potpisnicima Deklaracije o hrvatskom jeziku".

Pročitajte više