Osijek: Proglašeni rezultati ocjenjivanja slavonskog kulena

UKUPNA pobjednica 4. ocjenjivanja slavonskog kulena je Katica Gazdić iz Valpova, a viceprvak je Ilija Jelović iz Županje, dok je izvan konkurencije ocijenjen lovački kulen baranjskog poljoprivrednog kombinata "Belja" dd, koji je dobio zlatnu medalju.

U Osijeku su, naime, danas proglašeni rezultati 4. ocjenjivanja slavonskog kulena, na kojemu je ove godine pregledano ukupno 75 uzoraka, individualnih proizvođača i trgovačkih društava, iz svih slavonskih županija, a uz glavne pobjednike uručene su i zlatne, srebrne i brončane medalje.

Voditelj Odjela za poljoprivredu osječke Županijske komore Ernest Nad tom je prigodom istaknuo da, s obzirom na proces pristupanja Hrvatske EU, treba još više raditi na povećanju kvalitete kulena, kako bi postao izvozni proizvod.

I državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Dragan Kovačević šansu Hrvatske vidi u plasmanu visoko finaliziranih prehrambenih proizvoda. Domaći proizvođači ne mogu biti konkuretni na europskom tržištu visokih subvencija s proizvodima iz primarne poljoprivredne proizvodnje, te je šansa Hrvatske u plasmanu visoko finaliziranih proizvoda prehrambene industrije, koji moraju biti dobro marketinški pripremljeni, kazao je.

Kovačević ističe potrebu uspostave standarda u odabiru sirovina, proizvodnji i skladištenju kulena, potrebi da se proizvede u dovoljnim količinama, kako bi se zadovoljile potrebe tržišta i omogućio njegov izvoz.

Pročitajte više