Osijek: Rasprava o pravu na pristup informacijama

U POVODU 10. prosinca Dana ljudskih prava u Osijeku je održana rasprava o primjeni Zakona o pravu na pristup informacijama, koju su organizirali osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, Koalicija za promociju i zaštitu ljudskih prava i organizacija Transparency international Hrvatska.

Predsjednica Koalicije za promociju i zaštitu ljudskih prava Gordana Stojanović kazala je kako je rasprava organizirana u nakani da se građanima približe odredbe toga zakona, prihvaćena u listopadu ove godine, koji je, kako kaže, jedan od preduvjeta za ulazak Hrvatske u Europsku uniju (EU).

Voditeljca Odjela ljudskih prava osječkoga Centra za mir Biserka Milošević ocijenila je kako je riječ o "važnu zakonu za ljudska prava" jer osigurava "pristup građana informacijama tijela s javnim ovlastima".

"Važno je da građani znaju da su im dostupne informacije koje posjeduju tijela s javnim ovlastima te kako mogu doći do njih. Moguće je da su i do sada postojali kanali kojima se moglo doći do informacija, ali to nije bilo proceduralno određeno niti je postojalo kao obveza nekog tijela", kazala je Milošević, dodavši kako je novi zakon "proceduralno uređen sustav, koji znači poboljšanje".

U raspravi je istaknuto kako sve zemlje Europske unije, osim Njemačke, imaju zakonski regulirano pravo na pristup informacijama, kao i sve tranzicijske zemlje koje se pripremaju za pristup EU.

Pročitajte više