Osijek: SBS o privatizaciji VUPIK-a

Slavonskobaranjski sindikat (SBS) pozvao je danas u Osijeku zaposlenike poljoprivrednog kombinata VUPIK da se u što većem broju odazovu na upis dionica u prvom krugu privatizacije tvrtke, raspisanom 27. ožujka, te najavio da će zatražiti produljenje roka za upis dionica za dodatnih 30 dana, kako bi dionice mogli upisati svi koji na to imaju pravo.

Glavni sindikalni povjerenik SBS-a u tome poduzeću Jovica Živanović rekao je na konferenciji za novinare kako sindikat želi da što više radnika upiše dionice, kako bi se mogla stvoriti udruga malih dioničara te u daljnjem tijeku privatizacije eventualno primjeniti model radničkog dioničarstva.

Ocijenio je kako početak privatizacije opterećuju problemi temeljnog kapitala, čiju procjenu od 559 milijuna kuna smatra pretjeranom, te neriješen status zemljišta kombinata, dodavši da se SBS zauzima da cjelovitost VUPIK-a, pri čemu bi najkvalitetniji partneri VUPIK-a, poput "Agrokora" i "Vindije", ušli u vlasničku strukturu tvrtke.

Tajnik sindikata Ivan Balog kazao je kako se SBS zalaže za koncept "partnerske privatizacije", po kojem bi radnici imali pojedinačno najveći paket, a poslovni partneri tvrtke, poput "Agrokora", "Vindije", hrvatskih šećerana, imali bi udjele koji ne bi prelazili razinu od 10 posto vlasništva, pri čemu će SBS predložiti da poslovni partneri dokapitaliziraju tvrtku ili da uđu u neki od razvojnih programa, po modelu zajedničkog ulaganja.

"Hrvatski fond za privatizaciju pokušava nadoknaditi ono što je u kombinat uloženo tijekom financijske konsolidacije, a to nije u skladu s našim interesom da se privatizacijom dođe do dodatnog kapitala i jamstava za ostvarivanje razvojnih programa VUPIK-a", rekao je Balog.

(Hina) xivuč ymć

Pročitajte više