Osijek: u županiji 200 tisuća stanovnika u minski sumnjivu prostoru

Od ukupno 330.506 stanovnika u Osječkobaranjskoj županiji po popisu iz 2001. dvjesto tisuća živi u općinama, gradovima i mjestima u minski sumnjivim područjima, kazao je danas Otto Jungwirth, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje, predajući županu Krešimiru Bubalu te gradskim i općinskim čelnicima karte minski sumnjivih površina.

Država u ovom trenutku nema plan razminiranja za ovu godinu jer, kako je rekao, Vlada još nije prihvatila Nacionalni program protuminskog djelovanja, po kojem bi do 2009. za razminiranje trebalo osigurati 450 milijuna kuna na godinu. Za ovu godinu iz državnog proračuna je izdvojeno 150 milijuna kuna, pa ako se ne pronađe još novca, razminiranje u Osječko-baranjskoj županiji bit će manje nego se planiralo.

Prošle godine u toj je županiji razminirano oko šest milijuna četvornih metara, a za ovu je godinu planirano 12 milijuna, kazao je. Dodao je kako će HCR u suradnji s Ministarstvom kulture pokušati namaknuti još novca iz predpristupnih fondova EU-a za razminiranje u parkovima prirode i nacionalnim parkovima.

Župan Krešimir Bubalo je, govoreći o velikom problemu zaostalih mina, istaknuo kako u Županiji ove godine prednost u razminiranju imaju prostori namijenjeni za gospodarski razvoj i prostori vezani uz sigurnost ljudi. U Županiji na minski sumnjivu prostoru nalazi se 19 gradova i općina s ukupno 209,5 četvornih kilometara ili pet posto županijske površine koja je obilježena s 1684 ploče minske opasnosti, kazao je župan Bubalo.

Kao posebnu teškoću ravnatelj HCR-a Otto Jungwirth naveo je Park prirode "Kopački rit", istaknuvši kako je razminirani dio "kap u moru" u usporedbi s nerazminiranim dijelom.

(Hina) xvsik yvkn

Pročitajte više