Osim štićenika doma u Lugu, prostituirale se i djevojke iz Doma u Bedekovčini

NAKON što je u javnost izbila afera o profesoru matematike koji je osumnjičen da je godinama seksualno iskorištavao dvojicu maloljetnika, policija je otkrila nove detalje cijelog slučaja. Tako je postalo jasno da u Zagrebu postoji pedofilska mreža koja je za upražnjavanje svojih seksualnih apetita maloljetnicima plaćala za njihove usluge.

Profesor je u iskazima policiji otkrio ime stanovitog Miroslava koji ga je spojio s maloljetnikom u javnosti poznatom po nadimku Pinki. Profesor, piše Jutarnji list, nije želio govoriti o Miroslavovom prezimenu, godinama, adresi ili bilo kojem podatku koji bi detaljnije otkrio njegov identitet.

Labilni profesor, dajući iskaz, u jednom trenutku je rekao kako je maloljetnicima, na njihov zahtjev, povremeno puštao porniće pri čemu su se svi samozadovoljavali. No, već u idućem trenutku profesor sve poriče te tvrdi kako je mladiće dovodio kući iz sažaljenja, jer im je, znajući da su beskućnici, želio pomoći.

"Ponekad bi (Pinki) dolazio kod mene i ja bih mu dao 20-30 kuna jer bi mi pomogao počistiti ili odnijeti glomazni otpad. Kasnije je znao zvoniti na vrata i tražiti me novac, a i dovoditi svoje prijatelje" - tvrdi 57-godišnji D.V.

Profesor nadalje tvrdi kako mu je Pinki jednom zvonio i lupao po vratima, ali da mu on nije htio otvoriti, te da je Pinki otišao tek nakon što mu je zaprijetio policijom.

Zanimljivo da je policija u sklopu istrage o seksualnom zlostavljanju štićenika maloljetničkog doma Lug kod Samobora došla do imena osoba koje su plaćala štićenicima doma za seksualne usluge. Tako je, piše Jutarnji list, postojala mreža ljudi koja je preko profesora došla u kontakt s odbjeglim štićenicima Doma, koji su krov nad glavom našli uglavnom u napuštenim vagonima na Zapadnom kolodvoru.

Seksualne usluge maloljetnici su, za male novce (50-450 kuna), pružali uglavnom starijim pedofilima na Glavnom i Zapadnom kolodvoru. Jedno od navodnih mjesta za pružanje usluga je javni WC kod Zapadnog kolodvora, a jedan od dječaka je policiji rekao kako na zidovima pothodnika i zahoda postoje brojevi telefona i poruke sa sadržajem usluga koje su štićenici doma pružali zainteresiranim mušterijama.

Nadalje u policijskom se izvještaju spominju i dvojica bivših štićenika koji su nakon punoljetnosti napustili dom u Lugu, međutim, ostali su u kontaktu sa štićenicima koji su ostali u domu (dakle još su maloljetni), a koje su podvodili pedofilima. Riječ je o stanovitim M.O. I M.Š., a je li koji od njih stanoviti Miroslav s početka priče, javnosti još nije poznato.

Jedno je sigurno, s uhvaćenim profesorom nije se došlo do početka lanca, a šokirajuće je saznanje kako su stariji bivši štićenici podvodili mlađe štićenike i naučili ih na taj način zarađivati za kruh. Neki maloljetnici pak, koji su se prostituirali za 50-450 kuna, ovisno o vrsti usluge, detaljno su policiji opisali što su i za koliko novaca radili s mušterijama.

Dječaci i mladići su tako opisivali kako su neke mušterije oralno zadovoljavali, s nekima su imali seks do kraja, s nekima su se snimali, a jednu su mušteriju navukli, prebili ju palicama, i oteli joj novac kojim je željela platiti zadovoljenje svojih apetita.

I na kraju, cijeli je slučaj dobio na težini nakon što su dječaci policiji otkrili kako se osim maloljetnika koji žive na Zapadnom kolodvoru, prostituiraju i maloljetnice koje su pobjegle iz ženskog doma u Bedekovčini.

Ovaj je slučaj tek počeo dobivati jasnije konture, međutim, svi su mladići policiji potvrdili da se pojedine štićenice toga doma povremeno prostituiraju.

Na kraju priče postaje sasvim jasno kako su dječji odgojni domovi postali prva karika pedofilskog lanca. Problematičnu djecu, odbačenu od roditelja, domovi drže samo do punoljetnosti, nakon čega ona napuštaju dom potpuno nespremna za samostalni život.

Pročitajte više