Osječani šokirani brojem žohara na ulicama: "Krckaju nam pod nogama"

Photo: 123rf

LJETNE sparine ovih dana Osječanima su pogoršane i to ogromnim brojem žohara na ulicama, javlja Glas Slavonije. U svim dijelovima Osijeka, a posebice u centru građani su primijetili stotine crnih kanalizacijskih žohara u pukotinama i rupama duž zgrada na Vijencu Paje Kolarića. 

''Nedavno sam šetao s obitelji i šokirali smo se kad smo vidjeli na stotine žohara kako pužu kraj automobila u tolikoj mjeri da se sve okolo zacrnjelo! Malo je reći kako smo ostali zgroženi činjenicom da su žohari tik do brojnih kafića, restorana brze hrane i brojnih pekarnica. Osjećaj je doista strašan, jer doslovce, dok hodate po asfaltu, osjetite žohare kako "krckaju" pod nogama'', ispričao je 45-godišnji Osječanin za Glas Slavonije. 

Osječani stoga ovih dana veoma brinu za stanje javne higijene u njihovom gradu. ''Duž cijele zgrade na Trgu miljeli su desetci žohara i doslovno sam pobjegla'', ispričala je šokirana Osječanka P.J., te kasnije posebno naglasila kako je situacija loša i u drugim ulicama, ne samo u središtu grada. 

Istu situaciju primijetila je i Ivana L. koja je za Glas Slavonije prepričala svoje strašno iskustvo sa žoharima dok je šetala prema Trgu Ivana Pavla II. ''Odjednom je ta hrpa doslovno krenula prema Pejačevićevoj ulici i ušla u podrumski prostor u blizi kojeg je prodavaonica prehrambenih proizvoda. Malo je reći da sam se naježila, jer sam naočigled vidjela stotine žohara kako jedan za drugim odlaze u istome smjeru. Cijeli život živim u Osijeku, ali ovo mi se još nije dogodilo.'', zaključila je Ivana L. 

Razlog brojnih žohara su devastirani podrumi

Halil Salha, direktor tvrtke Pestrid d.o.o., rekao je kako Osijek doslovce vrvi od žohara, a kako su razlog tome brojni devastirani podrumi i devastirane kanalizacije cijevi u centru grada. No, ne samo to, Salha dodatno napominje ''Ono što dodatno povećava broj žohara jest činjenica da im je dostupna hrana iz kućanstava. Točnije, u centru grada puno je objekata za prehranu, puno je pekarnica, raznih fast foodova, kafića i lokala te žohari tu imaju odlične uvjete za razvoj. Pokušajte samo proći tim podrumima i uvjerit ćete se da je to strava.'' 

Sahla i njegova tvrtka veoma su angažirani na uklanjanju brojnih žohara iz Osijeka, dogovaraju često, kaže Salha, s predstavnicima stanara dezinsekciju žohara. Prije same dezinsekcije, objašnjava, potrebno je očistiti sve podrume, odnosno iz njih izvaditi sve prehrambene namirnice u staklenkama. 

Pročitajte više