Osječki zeleni: Ne kupujte petarde

OSJEČKI zeleni pozivaju građane da ne kupuju petarde i ostala pirotehnička sredstva zbog opasnosti koje, kako ističu u današnjem priopćenju za javnost, nisu ni svjesni.

Proizvođači, uvoznici i trgovci pirotehničkih sredstava "za radosti" ne stavljaju deklaracije sa svim podatcima o proizvodu, sirovinskom sastavu, načinu skladištenja, uporabi i upozorenju o životnoj opasnosti.

Većina tzv božićno-novogodišnjih pirotehničkih sredstava nije ispravna, a u "mješavini raznih kemijskih sastojaka u petardama se nalazi i otrovni sastojak selen". Detonacijom petarde i slična pirotehnička sredstva stvaraju zvuk jačine do 120 decibela, što može oštetiti sluh, često i trajno, upozoravaju Osječki zeleni.

Nakon eksplozije petarda u zraku se talože "otrovni plinovi koje udišemo i koji su štetni za zdravlje ljudi, okoliš, ptice i životinje", ističu u priopćenju Osječki zeleni.

Stoga pozivaju građane da ne kupuju petarde i ostala pirotehnička sredstva "jer se tako, među ostalim, podupire nedopuštena trgovina eksplozivom".

Pročitajte više