Osječko-baranjski HSP o privatizaciji "Belja"

OSJEČKO-BARANJSKO vijeće Hrvatske stranke prava (HSP) ocijenilo je danas kako je žalosno što je na natječaj za privatizaciju kombinata "Belja" d.d. stigla samo jedna ponuda, te je pozvalo Poglavarstvo Osječkobaranske županije da provede zaključke Županijske skupštine da treba očuvati cjelovitost tvrtke, ulogu "Belja" u stanju zaposlenosti u Baranji te poštivati Kolektivni ugovor u tijeku privatizacije.

Predsjednik Županijskog vijeća HSP-a Gordan Matković izjavio je na konferenciji za novinare kako HSP ne može biti siguran da će svi ti zaključci biti provedeni te predlaže da ih, ako ih nema u ponudi koja je prispjela na natječaj, treba uvrstiti, kao i u odredbe ugovora o prodaji dionica "Belja".

Predsjednik Kluba vijećnika HSP-a u osječkom Gradskom vijeću Danijel Srb ocijenio je kako u slučaju da obveze iz Kolektivnog ugovora ne bude mogao podmiriti kupac "Belja", provedbu tih obveza jamči država. Broj radnih mjesta i razvoj u Baranji moraju biti ključni kad se odlučuje o toj ponudi, a ako država prihvaća takvu ponudu, mora osigurati poštivanje preuzetih obveza iz Kolektivnog ugovora, ako to ne može kupac, smatra Srb.

Na natječaj Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) za kupnju "Belja" prispjela je samo zajednička ponuda osječke tvrtke "Žita"d.d. i bračnog para Bubalo.

Natječaj je objavljen 31. srpnja u dnevnom tisku, a ponude su otvorene u HFP-u u ponedjeljak, 16. kolovoza.

Pročitajte više