Osnovana Hrvatska komora medicinskih sestara

TEMELJEM novog Zakona o sestrinstvu danas je u Ministarstvu zdravstva održana osnivačka skupština Hrvatske komore medicinskih sestara.

Na osnivačkoj skupštini, koju je kao suosnivač vodio ministar zdravstva Andro Vlahušić, za predsjednicu komore izabrana je Dragica Šimunić, dosadašnja predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara.

Osnivanje komore medicinskih sestara od povijesnog je značenja za više od 25.000 medicinskih sestara u sustavu zdravstvene skrbi te za oko 5.000 izvan njega, budući da se po prvi puta zakonski regulira rad medicinskih sestra, rekla je Šimunić.

Naglasila je kako će prvi zadatak komore biti izrada protokola rada medicinskih sestara, odnosno reguliranje njihove djelatnosti, sadržaja i način djelovanja, kao i vođenje medicinske dokumentacije.

Tako će svaka medicinska sestra znati što smije, a što ne smije raditi, a svaki postupak na pacijentu biti dokumentiran.

Komora će također imati ovlaštenje za davanje dozvola za rad medicinskim sestrama koje će se obnavljati svakih šest godina, a novost je i što će sestre morati odgovarati za svoje postupke, rekla je Šimunić.

Ministar Vlahušić rekao je kako se zakon dugo izrađivao jer je komora medicinskih sestara trebala biti osnovana davno prije, no i nakon njezina osnivanja pred medicinskim sestrama je još puno posla.

Dodao je da će Ministarstvo zdravstva financijski pomoći komoru za koju očekuje da će postati partner u pregovorima o budućnosti sestrinstva.

Pomoćnik pročelnika zagrebačkog gradskog Ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Tihomir Majić kazao je kako je Grad Zagreb spreman osigurati prostorije komori, koja trenutno djeluje u okviru Ministarstva zdravstva.

Pročitajte više