Osnovana udruga obitelji umrlih hrvatskih branitelja

UDRUGA obitelji umrlih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata (UOUHB) osnovana je jučer u Zagrebu sa zadaćom da se izjednače zakonska prava obitelji umrlih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata s obiteljima poginulih, nestalih, zatočenih i hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, ali i izjednače s obiteljima poginulih i ranjenih civilnih stradalnika Domovinskog rata.

U današnjem priopćenju Udruge ističe se kako je "kategorija branitelja umrlih nakon razvojačenja potpuno izostavljena iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, kao da taj problem ne postoji". Na žalost, broj umrlih nakon Domovinskog rata svakim se danom povećava, ističe se u priopćenju i dodaje da branitelji umiru mladi, uglavnom nenadano, zbog posljedica stresa, t.j. kardiovaskularnih bolesti, ili pak samoubojstva.

Obitelji umrlog branitelja nemaju nikakva prava, obiteljske mirovine sramotno su malene ili ih nema, a obitelji su na rubu egzistencije i nerijetko bez stambenog prostora, stoji u priopćenju novoosnovane Udruge.

Od Vlade i ministra znanosti traže da u Odluku o kriterijima za upis studenata 2003./2004. u točku II. uvrsti izravan upis uz potporu Ministarstva znanosti djece hrvatskih branitelja ako prođu razredbeni prag. Inače ćemo, kao Udruga, zahtijevati raspravu u Hrvatskom saboru o toj odluci, poručuju iz UOUHB-a.

Udruga u današnjem priopćenju prosvjeduju i zbog iseljavanja obitelji hrvatskih branitelja koji žive u stanovima i kućama izbjeglih Srba te zahtijevaju da se obiteljima hrvatskih branitelja nađe stambeni smještaj prije nego se, u skladu s Vladinim pozivom, vrate izbjegli Srbi.

Pročitajte više