Osnovana udruga zlostavljanih muškaraca TaTa: Otvara se prva Sigurna kuća za jači spol?

U ISTARSKOM gradu Žminju ovih dana je osnovana udruga zlostavljanih muškaraca TaTa koja će promicati zaštitu zlostavljane muške populacije, "timski rad, zaštitu u svom pogledima te nužnu pomoć nad svim vidovima zlostavljanih muškaraca".

Na internetskim stranicama općine Žminj Udruga je napisala kako im je plan organizirati radionice na kojima će educirati ljude u sprječavanju zlostavljanja muškaraca te će pružati pomoć toj populaciji. Planiraju od Žminja tražiti u zakup ili koncesiju školu u Modrušanima te projektirati sanaciju i rekonstrukciju škole u buduću Sigurnu kuću za muškarce. Za financiranje toga projekta pokušat će izvući novac iz europskih fondova.

Kao cilj i svrhu osnivanja Udruge naveli su zalaganje za sprječavanje nasilja nad muškarcima, razvoj humanitarnog demokratskog okruženja te povezivanje zlostavljanih muškaraca u sredini u kojoj djeluju. U javnosti se najčešće govori o zlostavljaju žena u obitelji, iako su muškarci žrtve u četvrtini slučajeva takvog nasilja. U Hrvatskoj još ne postoji niti jedna Sigurna kuća za muškarce pa je projekt žminjske udruge hvalevrijedan pokušaj micanja s "mrtve točke" po tom pitanju.

Pročitajte više