Osnovano vijeće za neovisnu Crnu Goru

Stotinjak crnogorskih političara i uglednika u petak je u Podgorici osnovalo Vijeće za neovisnu Crnu Goru, koje si je u zadatak stavilo organiziranje referenduma o državnom statusu Crne Gore. L

Osnovni ciljevi Vijeća, kako se navodi u usvojenoj platformi, biće konstituiranje nezavisne države, članstvo u Europskoj uniji (EU), otvoreni i prijateljski odnosi sa Srbijom, podrška regionalnom miru, stabilnosti i prosperitetu, kao i međunarodnim organizacijama i integracijama.

Koordinator Vijeća Branko Lukovac, aktualni veleposlanik SCG u Rimu, ocijenio je da će "Crna Gora tek na temelju pune samostalnosti i ravnopravnosti, moći uspješnije graditi sebe, bolju budućnost za svoje građane i dobre odnose sa susjedima".

Lukovac je ustvrdio da "sadašnja državna zajednica nije ispunila očekivanja". "Crna Gora je sada talac neostvarenih ambicija jednih u Srbiji, ili neriješenih problema drugih u regiji. Njezin put ka ujedinjenoj Europi, svom mjestu u zajednici slobodnih i prosperitetnih država, onemogućen je jer je uvjetovan lojalnošću državnom okviru koji je nepodoban za pridruživanje integracijama", rekao je Lukovac.

Osnivanju Vijeća nazočilo je oko 130 ljudi, među kojima čelnici Demokratske partije socijalista (DPS) premijera Mila Đukanovića i Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića, te predstavnici albanskih stranaka i Hrvatske građanske inicijative.

Oporbene crnogorske stranke su samo dan ranije u Budvi formirale Pokret za očuvanje državne zajednice Srbije i Crne Gore.

(Hina) xdram ydj

Pročitajte više