Ostaci rijetkog dinosaura bez zubi nađeni u Australiji

Foto: Wikipedia

STRUČNJACI su otkrili da nedavno iskopan fosil dinosaura u Australiji pripada rijetkoj vrsti bez zuba (elaphrosaurus) koja je prebivala na tom području prije 110 milijuna godina.

Elaphrosaurus znači „gušter laganih nogu“ koji je u srodstvu s Tyrannosaurusom Rexom i Velociraptorom. Bio je srednje veličine, ali lagane građe te je mogao narasti do 6,2 m duljine.

Otkrila ga volonterka

Fosil kralježaka od pet centimetara otkrila je volonterka Jessica Parker u blizini rta Otway u državi Victoriji 2015. godine, tijekom iskapanja pod vodstvom muzeja u Melbourneu. Radi se o prvoj pronađenoj kosti ove vrste dinosaura u Australiji, piše BBC.

Stručnjaci su prvo smatrali da ova kost pripada letećeg gmazu - pterosauru. No kada su paleontolozi sa Sveučilišta Swinburne u Melbourneu detaljnije proučili fosil, shvatili su da pripada dinosauru lakše građe.

"Elaphrosaurusi su imali duge vratove, male ruke i bili su relativno lakše građe", rekao je paleontolog Stephen Poropat.

Kada odrastu, izgube zube

Fosil ukazuje na to da je ovaj primjerak bio dugačak oko dva metra. Međutim, drugi fosili prethodno pronađeni u Tanzaniji, Kini i Argentini pokazuju da su mogli doseći i do šest metara duljine.

„Odrasli elaphrosaurusi vjerojatno nisu jeli puno mesa“, rekao je Poropat.

"Zapravo, izgledali su poprilično bizarno za dinosauruse. Prema nekoliko pronađenih lubanja, vidljivo je da su u mlađoj dobi imali zube, ali da su ih izgubili kada su odrasli i zamijenili ih rožnatim kljunom. Ne znamo vrijedi li to i za naš primjerak, ali možda dobijemo odgovore kada pronađemo lubanju", dodao je.

Rt Otway, gdje je nađen fosil, bogato je područje za otkrivanje dinosaura. Tamo je otkriveno desetak životinja i pet vrsta dinosaura.

Pročitajte više