Osteoporoza: Uspješnost dugotrajnog liječenja

DESETOGODIŠNJE liječenje osteoporoze pokazalo se uspješno na skupini od 247 žena, bez neželjenih posljedica, ali je uspjeh izostao kada se liječenje prekinulo, pokazala je studija objavljena u Sjedinjenim Državama.

Znanstvenici su istraživali učinak lijeka alendronata kroz razdoblje od deset godina, jer je dnevna doza lijeka iznosila 10 miligrama. Utvrdili su da je nakon liječenja gustoća koštane mase slabinskog dijela kralježnice porasla za 13,7 posto, trohantera (dijela bedrene kosti) za 10,3 posto i kuka za 5,4 posto.

"Prestanak uzimanja alendronata očitovao se u postupnom slabljenju učinka koji se mjeri prema gustoći koštane mase", pišu znanstvenici koje predvodi Henry Bone iz Klinike za kosti i minerale u Detroitu (Michigan). "Podaci ne potvrđuju da produljeno liječenje smanjuje njegovu uspješnost", dodaju.

Liječnici se pitaju postoji li granica nakon koje liječenje ne štiti od lomova, napominjući da su za dobru kliničku odluku nužni dodatni podaci.

Stručnjaci podsjećaju da su posljedice osteoporoze teške za žene u menopauzi: "Pedesetogodišnja Amerikanka ima 40 posto izgleda da tijekom života doživi lom zbog osteoporoze. Svaka treća žena i svaki deveti muškarac stariji od 80 godina strada od loma kuka, a 15 do 20 posto ih umire od kasnijih komplikacija.

Pročitajte više