Ostojić: Stanje sigurnosti na visokoj razini

RAVNATELJ Policije Ranko Ostojić ocijenio je da je stanje sigurnosti u Hrvatskoj u prošloj godini bilo na iznimno visokoj razini, usprkos smanjenom broju policajaca.

Ostojić je tu ocjenu i podatke kojom je potkrjepljuje iznio danas na kolegiju načelnika policijskih uprava, u Centru za obuku u Valbandonu, na kojem sudjeluju članovi kolegija ravnatelja Policije i kolegija ministra unutarnjih poslova te predstavnici Državnog odvjetništva.

´Usprkos smanjenog broja policajaca i smanjenog udjela u proračunu, stanje sigurnosti je na iznimno visokoj razini´, rekao je Ostojić.

Broj ubojstava u prošloj godini je za 34 posto ili za više od trećine smanjen u odnosu na 1999. Godine 1999. bilo je 118 ubojstava, a prošle godine 73.

Uz stalan pad broja najtežih kaznenih djela u porastu je stopa njihove razriješenosti, a učinkovitost policije je za 25 posto veća u odnosu na ranije razdoblje.

Stopa od 1,6 ubojstava na 100.000 stanovnika u prošloj godini jedna je od najnižih u Europi, naglasio je Ostojić.

Slično je povoljno stanje i s ostalim kaznenim djelima, osim razbojstava, koja kontinuirano rastu od 1995., ali raste i stopa razriješenosti. Ostojić je napomenuo da su 80 posto ulična razbojstva s uglavnom neznatnom materijalnom štetom.

Zbog učestalih razbojstava, Vlada je prihvatila inicijativu MUP-a da se propiše minimum potrebne fizičke i tehničke zaštite novčarskih institucija, banaka i mjenjačnica.

Reformom policije u protekle dvije godine policija je postala učinkovitija i jeftinija za porezne obveznike, ustvrdio je Ostojić.

Pročitajte više