Oštre mjere sigurnosti uoči Bushova dolaska u London

BRITANSKE snage sigurnosti pokrenule su u utorak opsežnu sigurnosnu akciju uoči dolaska američkog predsjednika Georga W. Busha u trodnevni državni posjet Velikoj Britaniji, tijekom kojega će biti gost Buckinghamske palače.


Policija je dramatično pojačala planirane sigurnosne operacije, rasporedivši u London 14.000 policajaca iz svih dijelova zemlje, mnogo više od prvotno planiranih 5.000. Povećanje broja policajaca uslijedilo je zbog obavještajnih podataka da bi al-Qaeda mogla izvesti teroristički napad.

Busha bi u utorak navečer u zračnoj luci trebao dočekati princ Charles. Službeni dio posjeta počet će u srijedu ujutro prijemom kod kraljice Elizabethe II.

Policija je odlučila dopustiti da deseci tisuća prosvjednika u četvrtak, na dan Bushova susreta s premijerom Tonyem Blairom u Downing Streetu, promarširaju duž Whitehalla do zgrade parlamenta.

Američki sigurnosni djelatnici pokušali su ishoditi potpuno zatvaranje središta Londona oko Whitehalla, Downing Streeta i Buckinghamske palače, no londonska je policija to odbila učiniti.

Po nekim izvješćima, Amerikanci su zatražili čak i neke građevinske preinake u Buckinghamskoj palači kako bi predsjednika Busha zaštitili od mogućeg terorističkog napada, no kraljica je odbacila tu ideju.

Jedna jedina prosvjednica, 61-godišnja medicinska sestra iz Yorkshirea, popela se u ponedjeljak navečer na ogradu glavnog ulaza u Buckingham ali se i sama spustila na zamolbu policije.



(Hina) bcav dj

Pročitajte više