Osuda medijskog linča "Hrvata u srbijanskim institucijama"

SRBIJANSKI ministar kulture Dragan Kojadinović i predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Nebojša Bugarinović osudili su u utorak novinski tekst, koji je dan prije objavio beogradski tabloid "Internacional", a usmjeren je protiv direktorice Historijskog arhiva Beograda i, kako se kaže u tekstu, "rimokatolika Hrvata koji rade u najvišim državnim strukturama Srbije".

"Vrijedno je spomena da u najvišim državnim strukturama Srbije rade rimokatolici Hrvati koji su rođeni u Srbiji, ali i u Hrvatskoj. Takvi su, na primjer, poznati vaterpolist Aleksandar Šoštar, pomoćnik ministra za omladinu i sport Milko Štimac, predsjednik Komisije za papire od vrijednosti Ivana Dulić, ministar poljoprivrede, itd. Naravno, ima ih i na nižim položajima. Bez želje za ikakvim etiketiranjem, ali se nameće pitanje: koliko Srba radi u hrvatskim državnim institucijama ovoga ranga", piše taj list.

U tekstu, koji je i naslovljen "Branka Prpa amnestira NATO ubojice", posebno se apostrofira povjesničarku Branku Prpu, koja je u publikaciji za nedavnu izložbu Historijskog arhiva Beograda o ratovima u 20. stoljeću priredila odrednicu "Rat s NATO 1999. godine", za koju se kaže da "prekraja povijest"

"Znači li to da je Srbija napala NATO? Kakve su posljedice kad netko iz država članica NATO citira ovu publikaciju? Ovaj tekst nije optužba, već samo klasičan primjer rada koji nije u korist Srbije", piše taj list, napadajući Prpu - inače suprugu novinara Slavka Ćuruvije, ubijenoga u travnju 1999. u Beogradu, za vrijeme NATO intervencije protiv SR Jugoslavije - pitanjem je li "tragična sudbina ovog novinara isključivo njezino vlasništvo koje samo ona može eksploatirati".

Ubojica Slavka Ćuruvije još uvijek nije poznat, a ubojstvo je slijedilo nakon pogromaškog teksta objavljenog nekoliko dana ranije u beogradskoj "Ekspres politici", koji se pozivao na izjavu Mirjane Marković da Ćuruvija "priziva bombe NATO-a".

"Internacional" od utorka objavio je pismo ministra kulture Kojadinovića, u kojem on poziva glavnog urednika tog lista da se "oglasi i ne dopusti bilo kojem svom novinaru da u ime slobodnog novinarstva sije klevete i zlu krv".

Predsjednik NUNS-a Bugarinović izjavio je pak Radiju B92 da "takve tekstove treba sankcionirati moralnom osudom i profesionalnom osudom kolega", ali ne i pokretati neke radikalnije mjere prema tom listu "jer bi mu time bio pridana važnost koji on ne zaslužuje".

List "Internacional" pokrenula je ista urednička ekipa koja je izdavala "Nacional", zabranjen nakon što je uvedeno izvanredno stanje poslije ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića 12. ožujka 2003. godine.

Po tvrdnjama nadležnih, zabrana tadašnjeg "Nacionala" i dvotjednika "Identitet" slijedila je nakon što se ustanovilo da su ti tabloidi financirani novcem kriminalnog "zemunskog klana", čijim pripadnicima se upravo sudi za ubojstvo premijera i niz drugih teških kaznenih djela.

U Srbiji izlazi veliki broj dnevnih tabloida u kojima su napadu izloženi predstavnici nevladinih organizacija, novinari nezavisnih medija, članovi bivše (Đinđićeve) vlade i Demokratske stranke i drugi viđeniji pojedinci koji kritički govore o režimu Slobodana Miloševića i strukturama koje su sudjelovale u atentatu na premijera Đinđića.

Pročitajte više