Japanac koji je zapalio anime studio osuđen na smrt. Zbog njega poginulo 36 ljudi

Foto: Profimedia

Muškarac iz Japana osuđen je na smrt zbog podmetanja požara u japanskome anime studiju 2019. godine, pri čemu je poginulo 36 ljudi, a na desetke je bilo ozlijeđeno. U incidentu su život izgubili uglavnom mladi umjetnici i djelatnici studija koji su ostali zarobljeni na gornjim katovima zgrade.  

Shinji Aoba (45) priznao je krivnju za napad na studio Kyoto animation, ali su njegovi odvjetnici tražili blažu kaznu, tvrdeći da je mentalno neuračunljiv. Suci su odbili njihove zahtjeve i zaključili da je Aoba znao što radi, piše BBC.

Aoba je tijekom požara zadobio opekline na više od 90% tijela 

"Utvrdio sam da optuženi nije bio mentalno neuračunljiv u vrijeme zločina", rekao je danas sudac Masuda tijekom donošenja presude na okružnom sudu u Kyotu. Sam Aoba je tijekom požara zadobio opekline na više od 90% tijela, a uhićen je tek nakon što se oporavio od operacije. 

Prema navodima medija iz 2019. godine, Aoba je upao u trokatnu zgradu studija uzvikujući "Umrite!", tvrdeći kako je plagiran, nakon čega je izlio po studiju zapaljivu tekućinu, vjerojatno benzin, te je zapalio. 

Pročitajte više