Osuđeni policajci iz SAD-a koji su upucali mladića nakon što je tražio pomoć na cesti

Foto: Clear Creek County Sheriff's Office

DVOJICA američkih policajaca ovih su dana osuđeni za ubojstvo 22-godišnjeg mladića kojem su priskočili u pomoć nakon što je sam pozvao hitne službe i zatražio asistenciju na cesti.  

Optužnice protiv bivših zamjenika šerifa okruga Clear, Creeka Andrewa Buena i Kylea Goulda, donesene su u srijedu, pet mjeseci nakon što su ubili 22-godišnjeg Christiana Glassa. Optuženi su za ubojstvo drugog stupnja, zloupotrebu ovlasti i ubojstvo iz nehaja.

Rekao da je uplašen

Obojica su otpuštena odmah nakon podizanja optužnica. Glasnogovornica policije Nichole Lentz rekla je da je "interna istraga šerifovog ureda otkrila političke i proceduralne propuste", te je dodala da početno priopćenje ureda nakon incidenta "ne odražava ono što se dogodilo te užasne noći".

Glass je 10. lipnja u večernjim  satima nazvao policiju jer mu je automobil zapeo na nasipu. Videozapisi kamera na tijelu policajaca pokazali su da je Glass odbio izaći iz svog automobila te rekao policajcima da je "uplašen" i rukama je gestikulirao u obliku srca.

Policajci su ga pokušavali nagovoriti da izađe iz automobila. Nakon više od sat vremena pregovora, zaključili su da Glass "nije kooperativan" te su razbili suvozačev prozor i izvadili nož iz njegovog vozila. Glass je ponudio da baci dva noža kroz prozor, ali, kako pokazuje video, policajci su mu rekli da to ne čini.

Imao mentalnih problema

Nakon što su policajci razbili prozor, Glass se uspaničio i zgrabio drugi nož. Policajci su zatim gađali Glassa gumenim metcima i šokirali ga pištoljem za omamljivanje. Na snimci se vidi kako se Glass okreće na sjedalu i pruža nož prema policajcu koji prilazi stražnjem prozoru na strani vozača. Zatim je drugi policajac opalio iz pištolja, pogodivši Glassa šest puta, prema izvješću obdukcije.

Tijekom konferencije za novinare Glassova majka, Sally Glass, rekla je da je njezin sin patio od depresije, da mu je nedugo prije toga dijagnosticiran ADHD, da je taj dan vjerojatno "imao psihičku epizodu" te da je bio "prestravljen".

Pročitajte više