Osumnjičeni za krivotvorenje Gotovinine putovnice zadržani u pritvoru

DVOJICA uhićenika od kojih je jedan osumnjičen da je 2001. krivotvorio putovnicu haškog bjegunca Ante Gotovine, zadržani su u dvodnevnom pritvoru, doznaje se večeras u zagrebačkom Županijskom sudu.

"Dvojica osumnjičenika djelomično su iznijela svoju obranu, a nakon saslušanja, odredio sam im 48-satno zadržavanje u pritovru", izjavio je Hini kasno večeras istražni sudac Vladimir Palinić. Nije želio otkriti pojedinosti sa saslušanja i kaznene prijave koju je protiv dvojice osumnjičenika danas podnijela policija.

Sudac je potvrdio da je riječ o Tomislavu K. i Miroslavu K., što su novinari prije doznali od izvora bliskog policiji i pravosuđu.

Iz istoga izvora neslužbeno se doznaje da je riječ o braći koja su od prije poznata po nekim kaznenim djelima.

U njihovom stanu policija je, kako je danas priopćila, pronašla veću količinu sredstava za krivotvorenje isprava, veći broj osobnih iskaznica, putovnica, vozačkih dozvola, folija za izradu dokumenata, ali i veću količinu vatrenoga oružja.

Jedan od njih osumnjičen je da je 2001. na poticaj dvojice hrvatskih državljana krivotvorio Gotovininu putovnicu. Te dvije osobe, kojima policija nije željela otkriti identitet, također su kazneno prijavljene Tužiteljstvu, ali redovnim putem, što znači da ih policija nije privodila istražnom sucu.

Njih se tereti za poticanje na krivotvorenje putovnice i pomaganje haaškom otpuženiku Gotovini u bijegu.

U novinarskim krugovima nagađa se da je jedan od njih Marijan Pedišić iz Gotovinina odvjetničkog tima.

On je večeras za HTV izjavio kako nikakvu službenu informaciju o kaznenoj prijavi nema, ali da je "apsolutna neistina" da je on bio umiješan u krivotvorenje putovnice. Tvrdi da je za postojanje takve putovnice nedavno doznao iz tiska.

Pročitajte više