Otac malenog Alfieja Evansa: "Moj sin bi mogao živjeti godinama"

Foto: Kate James
 
OTAC teško bolesnog 23-mjesečnog Alfieja Evansa izjavio je da bi njegov sin mogao živjeti još godinama, nakon što je britanski sud odbio zahtjev roditelja da dječaka odvedu u Italiju na daljnje liječenje.
 
Tom Evans izjavio je za medije da će odustati od pravne borbe za dječakov premještaj u bolnicu u Rimu jer ga sada samo želi odvesti kući. Također je rekao da Alfie više ne treba intenzivnu njegu jer diše samostalno otkad su mu u ponedjeljak navečer isključeni aparati za održavanje na životu.
 
 
>>KONAČNA ODLUKA Sud odbio žalbu, mali Alfie ne može u Rim na liječenje
 
>>Tko je Alfie Evans, smrtno bolesni dječak za čiji život se bori i papa Franjo?
 
Alfiejevi roditelji već mjesecima gube bitke protiv britanskog zdravstva i sudstva, koji su zaključili da dječaka nije moguće izliječiti. Doktori su izjavili da pati od rijetke degenerativne bolesti od koje je bolovao i 11-mjesečni Charlie Gard. Sudovi su odbili sve zahtjeve i žalbe roditelja te izjavili da bi daljnji pokušaji liječenja bili uzaludni, bezobzirni i nehumani.
 
>>Da, vaša bolnica može odlučiti da vaše dijete mora umrijeti
 
Tom Evans danas je izjavio: "Mogli bismo nastaviti s pravnom bitkom, ali ne znam bi li to bilo ispravno ili bi nas ljudi još više kritizirali. Zato ćemo se danas sastati s doktorima u bolnici Alder Hey i zatražiti da Alfieja odvedemo kući".
 
"Dok sjedim pored Alfieja na krevetu, svake sekunde svakog dana, sve čvršće vjerujem da će poživjeti više mjeseci, možda i nekoliko godina". Pohvalio je dječakovu majku Kate James: "Alfie se borio posljednje dvije noći jer je neprestano ležao na njezinim prsima. Sada su bliskiji nego ikada prije".
 
 
"Alfiejevo preživljavanje nije čudo, ne vjerujem da pati od neurološke bolesti"
 
Otac je istaknuo da preživljavanje dječaka nije čudo te rekao kako zbog njegovog poboljšanog stanja ne vjeruje da pati od neurološke bolesti. Liječnici su ranije izjavili da je Alfie u polu-vegetativnom stanju i mozak mu je skoro potpuno uništen.
 
Prosvjednici su se nastavili okupljati izvan bolnice Alder Hey u Liverpoolu, a policija ih je upozorila da prati njihove objave na društvenim medijima zbog prijava za zlostavljanje doktora.
 
Nakon jučerašnje odluke suda koji je zabranio dječakov premještaj u Italiju, bolnica Alder Hey je objavila: "Sada nam je prioritet pružiti Alfieju njegu koju zaslužuje i osigurati njegovu privatnost i dostojanstvo". 

Pročitajte više