Otac tinejdžerice koja je pobjegla u Siriju: "Dovedite je u Britaniju i kaznite"

Screenshot: YouTube/ Sky News

OTAC britanske tinejdžerice koja je pobjegla kako bi se pridružila islamskoj skupini u Siriji je rekao da joj državljanstvo ne bi trebalo biti oduzeto. Rekao je i da se treba vratiti u Veliku Britaniju te tamo, ako se utvrdi da je počinila zločin, biti kažnjena.

Shamima Begum je s dvije prijateljice pobjegla iz istočnog Londona u Siriju kako bi se udale za borce IS-a. Otišle su 2015. godine, u vrijeme kada su islamisti preko interneta okupljali mnoge mlade ljude, prenosi AP.

Begum sada ima 19 godina i nalazi se u izbjegličkom kampu u Siriji. Nedavno je novinarima izjavila kako se želi vratiti kući. Obitelj je šokirana zato što ne pokazuje da se kaje. Taj nedostatak kajanja je izazvao i brojne kritike u Britaniji. U međuvremenu se udala za Nizozemca koji je sada želi odvesti u Nizozemsku zajedno s njihovim novorođenim sinom.

Britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid izjavio je kako će preispitati odluku o Beguminom državljanstvu, a rekao je i da od nje neće učiniti osobu bez državljanstva. Njezina obitelj tvrdi kako ona ne može imati dvojno državljanstvo. Shamimin slučaj je u tijeku na sudu.

Ahmed Ali, Begumin otac, za Associated Press je izjavio kako će i dalje tražiti od britanske vlade da joj dopusti da se vrati.

 

"Bila je nezrela"

"Moje dijete je imalo samo 15 godina kad je pobjegla, bila je nezrela", rekao je Ali. 

"Zamolio bih britansku vladu da joj ne oduzme državljanstvo. Da joj vrate državljanstvo. Dovedite je natrag u Britaniju i tu je kaznite", dodaje Ahmed.

60-godišnji Ali kaže da se u Englesku preselio 1975. godine. U svoje selo u Bangladešu se vratio 1990. godine kako bi se oženio sa svojom prvom ženom Asmom Begum. Par se vratio u Englesku i dobio četiri kćeri. Shamima je najmlađa.

Ali se kasnije vratio u Bangladeš te se tamo oženio drugi put. Kritizirao je britanske vlasti zato što se nisu dovoljno posvetile pitanju studenata koji su pobjegli u IS.

"Jedna od djevojaka je otišla u IS prije mjesec dana. Britanska vlada je trebala biti uznemirena zbog toga. Trebali su u školi pitati kako je pobjegla, budući da je ona bila njihova učenica", rekao je Ali.

"Mjesec dana kasnije, još tri učenice su pobjegle. Vlasti bi trebale istražiti zašto su pobjegle. Nisu bile odrasle", dodaje Ali.

"Britanski imigracijski sustav je najinformiraniji sustav na svijetu. Uvijek govorim kako je Shamima stigla tamo koristeći drugu putovnicu. Ona nije imala vlastitu putovnicu. To bi se isto trebalo istražiti", zaključuje.

"Prijatelj je došao i rekao da postoji djevojka zainteresirana za brak"

27-godišnji Shamimin suprug Yago Riedijk je ranije ovog mjeseca izjavio za BBC da je Shamimu upoznao nekoliko dana nakon njezina dolaska u Siriju. Njoj je tada bilo 15 godina. Također je rekao kako je njihov brak Begumin izbor.

Na pitanje je li udaja za petnaestogodišnjakinju prikladna, Riedijk je rekao: "Da budem iskren, moj prijatelj je došao i rekao da postoji djevojka koja je zainteresirana za brak. Ja nisam bio zainteresiran u tolikoj mjeri, zbog njezinih godina, ali sam svejedno prihvatio ponudu."

Riedijk je rekao da se borio za IS, ali sad odbija tu skupinu i pokušava otići.

Nejasno je je li Begum počinila zločine. Njezini komentari kao i komentari njezina supruga dovode do pitanja o tome kako će se zapadna društva nositi s drugima koji su se pridružili IS-u, ali se žele vratiti u svoje matične zemlje sada kada je ekstremistička skupina na rubu kolapsa.

 

Pročitajte više